ΛΟΝΔΙΝΟ Πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και στις περισσότερες ιστοσελίδες των μεγάλων ξένων εφημερίδων παρέμειναν και χθες τα εκτεταμένα επεισόδια που πυροδότησε σε όλες τις ελληνικές πόλεις ο φόνος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό. Εκτός από την απλή περιγραφή των ταραχών, αρκετά ΜΜΕ επιχείρησαν χθες να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην ανάλυση των κοινωνικών αιτίων της γενικευμένης εξέγερσης, αλλά και στις πολιτικές επιπτώσεις.

Ετσι, το πρακτορείο Reuters «βλέπει» σε ανάλυσή του πρόωρες εκλογές, καθώς εκτιμά ότι «η επιβίωση της συντηρητικής κυβέρνησης Καραμανλή απειλείται από τις ταραχές», συνδέοντας τις κινητοποιήσεις των νεαρών με τις «κακές οικονομικές προοπτικές και τα πολιτικά σκάνδαλα» , αλλά και την «απάθεια» της κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. «Η κυβέρνηση φοβάται γενίκευση των επεισοδίων» σημειώνει στην ιταλική «Corriere della Sera» ο ανταποκριτής της Αντόνιο Φεράρι.

Αλλά και ο ανταποκριτής των «Τimes» του Λονδίνου Τζον Καρ, αφού περιγράφει τη ζοφερή εικόνα, αναφέρει ότι η δήλωση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ότι «ο καθένας μπορεί να διαδηλώνει» γίνεται «σε μια εμφανή προσπάθεια να προλάβει επιθέσεις του ΠαΣοΚ το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις» .

Ο ανταποκριτής του «Αl Jazeera» στην Αθήνα Μπάρναμπι Φίλιπς μετέδωσε ότι οι έλληνες πολίτες «είναι σοκαρισμένοι από την έκταση και την αγριότητα της βίας» και πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές επιπτώσεις των ταραχών θα φανούν μέσα στις επόμενες ημέρες».

Παράλληλα αρκετά ξένα μέσα παραθέτουν δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που αμφισβητούν τον ισχυρισμό περί εξοστρακισμού της φονικής σφαίρας.

«Τίποτε από όσα μπορούν να πουν οι πολιτικοί ή οι αρχές δεν θα μειώσει την οργή που βράζει.Ενα παρόμοιο περιστατικό το 1985 οδήγησε σε μακροχρόνια βεντέτα ανάμεσα σε νεαρούς και στην Αστυνομία.Η βία συνεχίστηκε για χρόνια» επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC. «Καίγεται η Ελλάδα μετά τον θάνατο εφήβου» συμπληρώνει η γαλλική «Figaro», ενώ η «Liberation» τονίζει ότι «τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ομάδων νεαρών είναι συχνά στα Εξάρχεια,συνοικία λίγο μποέμ, όπου ζουν πολλοί αντιεξουσιαστές» .

Τέλος, το Reuters σημειώνει ότι «η οργή πολλών νεαρών,που παραδοσιακά πρόσκεινται στην Αριστερά,έχει μεγαλώσεικαθώς το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια».