Για τρίτη συνεχή ημέρα η Αθήνα και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας παραδόθηκαν σε έναν κύκλο βίας. Δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, αυτοκίνητα και δεκάδες καταστήματα δέχθηκαν επίθεση από ομάδες ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και άλλων οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια. Στις μαθητικές κινητοποιήσεις που είχαν προηγηθεί χθες το πρωί δεν υπήρξαν επεισόδια και το χαρακτηριστικό τους ήταν η ρίψη αντικειμένων κυρίως προς αστυνομικές υπηρεσίες και δυνάμεις.

Χθες το βράδυ σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της Αθήνας. Το σκηνικό της βίας εξαπλώθηκε από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και στις «παρυφές» των Εξαρχείων, όπως στις οδούς Ακαδημίας και Στουρνάρη στο ύψος του Πολυτεχνείου. Καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και ένα οπλοπωλείο στην πλατεία Ομονοίας από το οποίο άρπαξαν όπλα, σπαθιά και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, συγκρούσεις σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών των ΜΑΤ ως αργά το βράδυ. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, μόλις ξεκίνησε από τα Προπύλαια η συγκέντρωση που διοργάνωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και διάφορες οργανώσεις, κουκουλοφόροι που λίγο νωρίτερα είχαν «πρωταγωνιστήσει» σε επεισόδια στο Σύνταγμα άρχισαν να κινούνται παράλληλα με τις ομάδες περιφρούρησης της πορείας καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά τους. Υποκαταστήματα τραπεζών, καταστήματα, πολυτελή οχήματα, είσοδοι ξενοδοχείων και κτιρίων με γραφεία και φροντιστήρια μπήκαν στο στόχαστρό τους και ορισμένα από αυτά παραδόθηκαν στις φλόγες. Παράλληλα έβαζαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων προκειμένου να φτιάξουν οδοφράγματα στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν όταν τα πρώτα μπλοκ των διαδηλωτών και οι ομάδες των κουκουλοφόρων που συνέχιζαν να κινούνται παράλληλα έφθασαν στο Σύνταγμα όπου συνέχισαν το καταστρεπτικό τους έργο στη Φιλελλήνων, στη λεωφόρο Αμαλίας και στην Ερμού, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να «εισβάλουν» στη Βουλή. Στις φλόγες τυλίχθηκε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος, καθώς και είσοδοι κτιρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες υπουργείων. Επίσης στο ύψος των Προπυλαίων οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να ακινητοποιήσουν πυροσβεστικό όχημα, εξανάγκασαν το πλήρωμά του να το εγκαταλείψει και αμέσως το πυρπόλησαν. Την ίδια στιγμή στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έφθαναν κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων που είχαν παγιδευτεί – καθώς είχαν προκληθεί φωτιές στις εισόδους- σε φροντιστήρια και κτίρια με γραφεία στην περιοχή της Ομόνοιας και στην πλατεία Κάνιγγος. Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους προσπαθούσαν να τους απωθήσουν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, ενώ προχώρησαν και σε πολλές προσαγωγές. Ν ωρίτερα το απόγευμα άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών και σε πολλά καταστήματα στο Κολωνάκι, ενώ εκτεταμένες ζημιές υπέστη έπειτα από επίθεση το κτίριο όπου στεγάζεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και ζημιές προκάλεσαν άγνωστοι και στη λεωφόρο Συγγρού στο ύψος της Παντείου, ενώ επιχειρηματίες κατήγγειλαν χθες λεηλασίες σε αρκετά καταστήματα στην οδό Πειραιώς.

Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ παραιτήθηκε ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττας. Ως λόγο της παραίτησης προέβαλε τις καταστροφές σπανίων βιβλίων, κειμηλίων και υποδομών στη Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα. Ο κ. Κίττας ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ιστορίας και των υποδομών του Πανεπιστημίου. Σήμερα θα στείλει επισήμως την παραίτησή του στο υπουργείο. Τα επεισόδια συνεχίζονταν όλη τη νύχτα με επίκεντρο τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, όπως η Νομική και το Πάντειο.

Στον Πειραιά μαθητές και άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου επιτέθηκαν με ρίψεις αντικειμένων στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και σε αστυνομικά τμήματα στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές. Μάλιστα έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης αναποδογύρισαν αυτοκίνητα.

Επιπροσθέτως χθες το πρωί σε πολλές περιοχές της Αθήνας μαθητές προχώρησαν σε ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορίας σε βασικούς οδικούς άξονες, ενώ επιτέθηκαν με πέτρες και νεράντζια σε αστυνομικά τμήματα κυρίως στα βόρεια προάστια, ακόμη και στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το πρωί μαθητές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σπίτι του πρωθυπουργού στη Ραφήνα. Παράλληλα μετ΄ εμποδίων λειτουργούσαν οι συρμοί των ΗΣΑΠ και του τραμ καθώς μαθητές συγκεντρώνονταν στις ράγες διακόπτοντας προσωρινά τα δρομολόγια.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν χθες συγκεντρώσεις και πορείες που διοργάνωσαν τα κόμματα της Αριστεράς. Χθες το απόγευμα άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Συκεών Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα ομοϊδεάτες τους προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε δεκάδες υποκαταστήματα τραπεζών και σε εμπορικά καταστήματα, ενώ δεν έλειψαν και οι επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Μάλιστα σε μια περίπτωση οι υπάλληλοι εμπορικού καταστήματος κατάφεραν να εγκαταλείψουν την επιχείρηση ελάχιστα λεπτά προτού τυλιχθεί στις φλόγες. Σοβαρά επεισόδια με επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και σε καταστήματα έγιναν χθες σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο. Μάλιστα, όπως έλεγαν κάτοικοι στη Λάρισα και στο Βόλο, τέτοιο σκηνικό δεν είχαν ζήσει ποτέ ως σήμερα οι πόλεις τους. Στην Πάτρα ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε τηλεοπτικό σταθμό λίγη ώρα μετά την απογευματινή πορεία στο κέντρο της πόλης.

Αντικρουόμενες απόψεις στην Κυβερνητική
Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων για να ελέγξει την κατάσταση και να αποκαταστήσει την τάξη, υπογράμμισε μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδρίασε εκτάκτως ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στις πληροφορίες που εμφάνιζαν τον Πρωθυπουργό να προχωρεί στην εφαρμογή του άρθρου 48 του Συντάγματος και να αναστέλλει συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών. Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε στις δηλώσεις του ότι είναι άλλο πράγμα η εικόνα και άλλο η πραγματικότητα, επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις επεμβαίνουν εγκαίρως όπου υπάρχουν πυρκαϊές και καταστροφές. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Βήματος», στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εκφράστηκαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των υπουργών, αλλά τελικώς επικράτησε η ήπια στρατηγική που εισηγήθηκε ο κ. Παυλόπουλος, απορρίπτοντας αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν όμως ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι η Κυβερνητική απέρριψε απλώς τις προτάσεις για αξιοποίηση του Στρατού και την αναστολή διατάξεων των άρθρων του Συντάγματος 4, 6, 8, 9, 11 και 12 που προϋποθέτει η εφαρμογή του άρθρου 48 του Συντάγματος.