Ε να 24ωρο πριν από την αναχώρηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για τη Νέα Υόρκη και μόλις λίγες ημέρες μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την αναγνώριση της πΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία της, υπενθυμίζοντας με οδυνηρό τρόπο στην Αθήνα τις τεράστιες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων (την άνοιξη του 2008) για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη FΥRΟΜ, την Αλβανία και την Κροατία. Με τη χθεσινή απόφαση, ο Καναδάς, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και του G8, γίνεται η 123η χώρα (!) που προχωρεί στη διπλωματική αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διευκρινίζονταςμέσω του επίτιμου προξένου του στην πΓΔΜ κ. Ζίβκο Γκρούεφσκι το… αυτονόητο, ότι δηλαδή η αναγνώριση με τη συνταγματική ονομασία αφορά τις διμερείς σχέσεις και ότι στους διεθνείς οργανισμούς η Οτάβα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία με την οποία η χώρα αυτή είναι ενταγμένη στον ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ.Κουμουτσάκος είπε ότι «δεν μας ικανοποιεί», ανακοινώνοντας και την τηλεφωνική επικοινωνία της υπουργού Εξωτερικών με τον καναδό ομόλογό της προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτικής στο ζήτημα αυτό. Σημειώνεται ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας της πΓΔΜ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των επαφών που θα έχει η κυρία Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα αυτό κ. Μάθιου Νίμιτς, από τους οποίους θα ζητήσει να (επανα) κινήσουν άμεσα τη διαδικασία αναζήτησης κοινώς αποδεκτής λύσης, για να μην υπάρξουν προβλήματα στην πορεία ένταξης της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έδειξε και πάλι απόλυτη αδυναμία να προβλέψει, να σχεδιάσει, να αποτρέψει και γίναμε και πάλι μάρτυρες ενός νέου αιφνιδιασμού. Βλέπουμε και πάλι να επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο με την αναγνώριση της πΓΔΜ από τις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2004» είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «η διαπραγματευτική αφετηρία της Ελλάδας γίνεται μέρα με τη μέρα πιο δυσμενής», με ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή. «Η πΓΔΜ οφείλει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απέναντι στην Ελλάδα. Δεν θα ανεχτούμε να μην τηρηθεί η υποχρέωση των Σκοπίων για μια αμοιβαίως αποδεκτή ονομασία προς κάθε διεθνή χρήση» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.