Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για την τακτοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων, δηλαδή των αυθαίρετων χωριών που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, στις πυκνώσεις θα εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι, οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν θέματα δόμησης και όχι πολεοδόμησης, «άρα θα πρέπει να προβλέπουν τι γίνεται με κτίρια τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία».

Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το πώς συμβιβάζεται η ύπαρξη αυθαιρέτων στα δάση, τα οποία μάλιστα θα διατηρηθούν, με τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία, ο κ. Φάμελλος δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις και ανέφερε απλώς ότι θα δοθεί λύση βάσει της δασικής νομοθεσίας και του Συντάγματος. Όπως τόνισε πάντως, δεν θα μπορεί να γίνει νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός πυρήνα εθνικού δρυμού, σε ένα ρέμα ή σε μια περιοχή Natura.
Σε κάθε περίπτωση, στις αρχές Οκτωβρίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αποφασίσει επί των κριτηρίων προσδιορισμού της οικιστικής πύκνωσης. Το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε κρίνει ως αντισυνταγματική τη σχετική υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια.
Βάσει των συγκεκριμένων κριτηρίων οι Δήμοι κατέγραψαν και απέστειλαν στο Κτηματολόγιο τις πυκνώσεις, οι οποίες βρίσκονται στην επικράτειά τους, συχνά ξεχειλώνοντας τα όριά τους ώστε να περιλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυθαίρετα σε δάση. Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, μεγάλο ποσοστό των οικιστικών πυκνώσεων που έχουν δηλωθεί δεν πληροί τα κριτήρια. Πάντως, παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις, 14 δήμοι εξακολουθούν να μην έχουν αποστείλει τα όρια των πυκνώσεων, ενώ άλλοι 13 έχουν ακόμη εκκρεμότητες.
Σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «πρέπει να ανοίξει η ανάρτηση της Ανατολικής Αττικής που είναι πάρα πολύ σημαντική». Για την ίδια περιοχή επεσήμανε επίσης ότι έχει ήδη προετοιμαστεί, από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, μια μελέτη φυτοτεχνική, για τις καμένες περιοχές. «Το τμήμα του προϋπολογισμού του έργου που αναφέρεται σε αυτή την παρέμβαση, είναι 1.250.000 ευρώ», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι, οι δασικές Υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές μελέτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική και έως την επόμενη εβδομάδα «θα εγκριθούν χρηματοδοτήσεις 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την Ανατολική Αττική και 13,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δυτική Αττική, ώστε να είναι ασφαλείς οι περιοχές αυτές μετά από αυτό το ισχυρό και τραγικό χτύπημα το οποίο είχαμε με τις πυρκαγιές στο τέλος Ιουλίου».
Όσον αφορά στις κατεδαφίσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι ο επόμενος κύκλος στην Αττική περιλαμβάνει την εκκαθάριση ρεμάτων στη Μάνδρα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το γκρέμισμα αυθαίρετων κατασκευών στο παραλιακό μέτωπο του Σουνίου.