Στα εξήντα ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη σημερινήκοινή συνεδρίαση των εκτελεστικών επιτροπών της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ιό ανέρχεται πλέον σε έξι και κάλεσε τους δήμους, την ερχόμενη χρονιά, να προβλέψουν στους προϋπολογισμούς τους κονδύλια για εξειδικευμένου χαρακτήρα ψεκασμούς σε συγκεκριμένα σημεία εντός των ορίων τους.

Ψεκασμοί από αέρος και εδάφους θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις περιοχές όπου έχει προκύψει κίνδυνος της δημόσιας υγείας από την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης τουιού του Δυτικού Νείλου.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή την κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους και από αέρος, για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών, σε περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγάλος πληθυσμός τους.

Ηεφαρμογή των σκευασμάτων θα γίνει υπό την ευθύνη, εποπτεία και καθοδήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων τηςΠεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.