Επιστρέφουν οι «μαύρες Τετάρτες» μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Στις 5 Σεπτεμβρίου επαναλειτουργεί η ανανεωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς στην οποία έχουν ήδη αναρτηθεί πάνω από 2.000 πλειστηριασμοί.

Από τα ακίνητα που αναρτώνται στην πλατφόρμα eauction.gr, μόνο τα μισά ακίνητα βρίσκουν αγοραστή (περίπου το 55%), ενώ οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη την τελευταία στιγμή, είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου έχουν ολοκληρωθεί 16.190 πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί θα πρέπει κάθε μήνα να ολοκληρώνονται περίπου 3.000 πλειστηριασμοί με τον ετήσιο στόχο για το τρέχον έτος να είναι 30.000 πλειστηριασμοί. Σημειώνεται πως για το 2019 θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000.

Υπογραμμίζεται πως στις 15 Σεπτεμβρίου αίρεται το τραπεζικό απόρρητο και ανοίγει η διατραπεζική πλατφόρμα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο «Κατσέλη» έχουν πραγματική ανάγκη και όντως δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και πόσοι υπάγονται στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα πρέπει να μην έχουν δικαίωμα χρήσης του προνομιακού νομοθετήματος.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων τα οποία σήμερα φθάνουν τα 27,6 δισ.ευρώ. Από αυτά οι τράπεζες έχουν καταγγείλει δάνεια τα οποία φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ.

Οι θεσμοί αναμένονται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η συμφωνία που έχει υπογράψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει τη μεγάλη γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών, την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς να μην καταλήγουν στις τράπεζες, αλλά να διευκολύνεται η αγορά των ακινήτων από τρίτους ενδιαφερόμενους.

Να σημειωθεί ότι ισχύει κανονικά η διάταξη που προβλέπει επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω.