Ένα μήνα μετά την τραγωδία στο Μάτι, η κυβέρνηση άρχισε να θυμάται και πάλι τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Ουπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε «εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέτωπο κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, δάση και ρέματα».

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7ανέφερε ότι έχουν τελεσιδικήσει 3.200 περιπτώσεις και στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η αποκατάσταση της νομιμότητας με ταχείς ρυθμούς. «Ξεκίνησε η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία με απευθείας ανάθεση, συλλογικού κόστους 135.000 ευρώ, ενώ ακολουθεί διεθνής διαγωνισμός.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις θα γίνουν στην παραλιακή Αθήνας-Σουνίου. Πρόκειται για παλιές αυθαιρεσίες που τελεσιδίκησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αλλά και για νεότερα κτίσματα. Έχει γίνει αυστηρή επιλογή στα πρώτα 20 που θα κατεδαφιστούν».

Σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η προετοιμασία (δηλαδή η ανάθεση του έργου σε εταιρεία) θα κρατήσει περίπου 20 μέρες και στα μέσα Σεπτεμβρίου και έχουμε τα πρώτα γκρεμίσματα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των κτισμάτων είναι μέσα στους 210 που έχουν παραλάβει τις ειδοποιήσεις.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι προτεραιότητα έχουν τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς και ρέματα, όπως επίσης και παραδοτέα, αυτά δηλαδή για τα οποία έχουν συναινέσει οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Διευκρίνισε ότι «πολλά ήταν παραδοτέα από το 2015 ή και νωρίτερα». Μιλώντας για την αδράνεια της πολιτείας μέχρι σήμερα, υποστήριξε ότι «είναι περίπλοκη η διαδικασία, με υψηλούς βαθμούς προστασίας και αργόσυρτους ρυθμούς».

Σε σχέση με το ακίνητο στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί και κάηκαν 26 άτομα στο Μάτι, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «στείλαμε επιθεωρητές, αναμένουμε το πόρισμα, φαίνεται ότι προκύπτει ότι ήταν πλήρως αυθαίρετο».