Την έναρξη 26 διαφορετικών πιλοτικών εφαρμογών στον τομέα της βιοοικονομίας σε 17 χώρες της Ευρώπης ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DataBio.
Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χρησιμοποιεί τεχνολογίες μεγάλων δεδομένων με σκοπό τη στήριξη της ανάπτυξης της βιοοικονομίας στη γηραιά ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα, το έργο χειρίζεται τεράστιες ροές δεδομένων, τα οποία συλλέγονται μέσω εγκατεστημένων αισθητήρων στο έδαφος και στον αέρα, καθώς και από αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες.
Από αυτές τις πιλοτικές εφαρμογές θα προκύψουν στοιχεία τα οποία είναι σημαντικά για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τους παραγωγούς –τους αγρότες, τους δασοκόμους και τους αλιείς που ασχολούνται με τον τομέα της βιοοικονομίας στην Ευρώπη. Βασική αποστολή του έργου είναι οργάνωση, χρήση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών των 26 εφαρμογών, οι οποίες καλύπτουν τους τομείς της γεωργίας (13), της δασοκομίας (7) και της αλιείας (6). Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην παραγωγή των βέλτιστων πρώτων υλών από τους τρεις αυτούς τομείς για τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων, ενέργειας και βιοϋλικών.
Στο έργο χρησιμοποιούνται περισσότερες από 90 υπερσύγχρονες τεχνολογίες μεγάλων δεδομένων, γεωσκόπησης, πληροφορίας και επικοινωνιών, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας πλατφόρμας. Οι πιλοτικές εφαρμογές και οι τεχνολογίες προσαρμόστηκαν υπό ποικίλες παραμέτρους, για παράδειγμα από τεχνική άποψη και βάσει δεδομένων, ανάλογα με τα επιχειρηματικά κίνητρα, την παρακίνηση των κλάδων και τις επιχειρηματικές διαδικασίες ή τον στρατηγικό σχεδιασμό. Βάσει αυτής της διαδικασίας, αναπτύχθηκε η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας του DataBio. Οι τεχνολογίες αντιστοιχήθηκαν και συνδυάστηκαν μεταξύ τους, ώστε να διαμορφωθούν σύνθετες λύσεις για κάθε πιλοτική εφαρμογή.

Οι πρώτες δοκιμές

Οι πρώτες δοκιμές των πιλοτικών εφαρμογών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και το έργο είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να δείξει με ποιον τρόπο οι λύσεις αυτές μπορούν να προσφέρουν πραγματική προστιθέμενη αξία σε επιχειρήσεις του τομέα της βιοοικονομίας.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι. Αναμένουμε τα απτά παραδείγματα επιχειρηματικής επιτυχίας που θα καταδείξουν ότι όλοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από τη χρήση των τεχνολογιών Μεγάλων Δεδομένων στον τομέα της βιοοικονομίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο συντονιστής του έργου DataBio από την INTRASOFT International, δρ Αθανάσιος Πουλακίδας.
Στην Ελλάδα οι εφαρμογές αυτές επικεντρώνονται στον τομέα της Γεωργίας. Η εφαρμογή «Γεωργία ακριβείας σε ελιές, φρούτα, σταφύλια» αποσκοπεί στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών με την παροχή υποστήριξης σχετικά με την άρδευση, τη λίπανση και την αντιμετώπιση των επιβλαβών οργανισμών παρασίτων/ασθενειών στις καλλιέργειες αυτές που βρίσκονται σε τρία διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Για το βαμβάκι

Η εφαρμογή «Δημητριακά και καλλιέργειες βιομάζας και ινωδών φυτών» έχει σαν αντικείμενο την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, με την παροχή υποστήριξης σχετικά με την άρδευση. Η αξιοποίηση ετερογενών δεδομένων, στοιχείων και επιστημονικών γνώσεων αποσκοπεί στη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων και στη διασφάλιση της ομαλής υλοποίησης πολιτικών επί τόπου. Ο τύπος της καλλιέργειας στην οποία στοχεύει η εφαρμογή είναι το βαμβάκι.
Για να προωθήσει την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας αξιολόγησης των ζημιών και των υπηρεσιών ειδικά για την αγορά γεωργικής ασφάλισης, η πιλοτική εφαρμογή «Γεωργική ασφάλιση» θα εξαλείψει την ανάγκη για επιτόπιους ελέγχους και θα επιταχύνει τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων. Χρησιμοποιεί δεδομένα από πλατφόρμες Γεωσκόπησης και αγροκλιματικούς αισθητήρες του διαδικτύου των πραγμάτων για την εκτίμηση του αντικτύπου των συνδεόμενων με το κλίμα συστημικών κινδύνων (π.χ. υψηλές/χαμηλές θερμοκρασίες, πλημμύρα, ξηρασία) σε καλλιέργειες υψηλής αξίας.
Τέλος, η εφαρμογή «Υποστήριξη Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ)» αξιολογεί υπηρεσίες ταξινόμησης καλλιεργειών βάσει Γεωσκόπησης, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις νεοεμφανιζόμενες προκλήσεις της ΚΓΠ για τη συστηματική γεωργική παρακολούθηση πολλαπλών καλλιεργειών, την καταγραφή και την αξιολόγηση των όρων επιλεξιμότητας. Οι προτεινόμενες υπηρεσίες χρησιμοποιούν χρωματική κωδικοποίηση τύπου «φωτεινών σηματοδοτών», για να προστατεύουν τους αγρότες από σφάλματα κατά την υποβολή των αιτήσεων πρασινίσματος.
Η κοινοπραξία του έργου DataBio περιλαμβάνει 48 εταίρους από 17 χώρες και περισσότερους από 100 συνδεδεμένους οργανισμούς. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ορίζοντας 2020 στο πλαίσιο της σύμβασης επιδότησης αριθ. 732064.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.databio.eu/el/.

HeliosPlus