Οι προκλήσεις στην περιοχή της Μεσογείου αποτελούν το αντικείμενο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών που οργανώνει το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο» (ΦΕΚ επανίδρυσης 2885/19.07.2018 τ. Β΄).

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο» εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διέπεται από επιστημονική συνοχή και αποσκοπεί στην εκπαίδευση, παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, εμπειρίας και μεθοδολογικών εργαλείων ανάλυσης της σύνθετης πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας του ευρύτερου μεσογειακού χώρου στους συμμετέχοντες. Ειδικότερα, στόχος του Προγράμματος είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κυρίως την εξειδικευμένη γνώση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων στη περιοχή της Μεσογείου, ώστε οι απόφοιτοί/ές του να επιχειρούν με αξιώσεις τα επόμενα βήματά τους στον εγχώριο ή/και το διεθνή επαγγελματικό και ακαδημαϊκό στίβο.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε (3) εξάμηνα.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, θα εισαχθούν στο Π.Μ.Σ. «Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο» κατ’ ανώτατο όριο τριάντα (30) μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. Νομικών, Οικονομικών, Πολιτικών Επιστημών, ειδικότερα Τμημάτων και Κατευθύνσεων Διεθνών – Στρατηγικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μεσογειακών Σπουδών, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών, Ιστορίας, Δημόσιας Διοίκησης, Βαλκανικών, Ανατολικών και Σλαβικών Σπουδών της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης, γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) της χώρας, ήτοι οι απόφοιτοι από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και από τη Σχολή Ικάρων (άρθρο 88 Ν.3883/2010 ΦΕΚ 167/24-9-2010, τ. Α΄). Επίσης, γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (άρθρο 38 Ν.4249/2014 (ΦΕΚ 73 Α΄) καθώς και πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ, με αιτιολογημένη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.). Δεκτοί επίσης γίνονται πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου καθώς και επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες των ιδρυμάτων της ημεδαπής, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση μέχρι την ημερομηνία εγγραφής τους στο Π.Μ.Σ.

Το ύψος των προβλεπόμενων τελών φοίτησης για το σύνολο του προγράμματος καθορίζεται στο ποσό των 2.800€.
Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους με την πρώτη δόση κατά την εγγραφή του/της φοιτητή/τριας, τη δεύτερη δόση στην έναρξη του 2ου εξαμήνου και την τρίτη δόση στην έναρξη του 3ου εξαμήνου, στις ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γραμματεία.
Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείρισή τους. Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να εξοφλούν εγκαίρως όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Το Π.Μ.Σ. παρέχει μία υποτροφία ή και περισσότερες βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων σε φοιτητές και φοιτήτριες. Ο αριθμός των υποτροφιών και το ποσό των υποτροφιών καθορίζεται κατά την έναρξη εκάστου ακαδημαϊκού έτους σύμφωνα με απόφαση της Συνέλευσης στην οποία καθορίζεται, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υποτρόφων.

Οι υποψήφιοι/ες που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις θα κληθούν, στη συνέχεια, σε συνεντεύξεις που θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του Τμήματος, (παρέχεται η δυνατότητα η συνέντευξη να πραγματοποιηθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών), σε χρονικό διάστημα που θα γνωστοποιηθεί στους/στις υποψηφίους/ες και θα αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Τμήματος.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να υποβάλουν την υποψηφιότητα τους μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 23:59, αφού ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες που περιέχονται στο εγχειρίδιο χρήσης

Οι υποψήφιοι/ες καλούνται να υποβάλουν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά:

Περισσότερες πληροφορίες:

Γραμματεία Π.Μ.Σ. τηλ.: 22410-99318 και ώρες 14:00 μ.μ. έως 17:00 μ.μ. καθημερινά, ή στην
ηλεκτρονική διεύθυνση Rhodes_pms_gov@aegean.gr , στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ http://gds.aegean.gr.