Το όχημα της Πυροσβεστικής που είχε ορισθεί για να επιτηρεί την περιοχή Ντράφι – Νταού Πεντέλης για τυχόν έναρξη πυρκαγιάς δεν βρισκόταν στην θέση του τη μοιραία 23η Ιουλίου, γιατί είχε σταλεί στην Κινέττα!
Οταν έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά στην περιοχή του Νταού το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικήςζήτησε να σβηστεί η φωτιά από αυτό το όχημα χωρίς να γίνει τότε αντιληπτό ότι εκείνο βρισκόταν στην δυτική Αττική. Κι έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που οδήγησε στον πύρινο όλεθρο στο Μάτι.
Επιπλέον από βίντεο κάμερας σε κατοικία στο Νταού που κατέγραψε την έναρξη της πυρκαγιάς που κατέκαψε το Μάτι προκύπτει ο ακριβής χρόνος έναρξής της και αποκαλύπτει την καθυστερημένη αντίδραση της Πυροσβεστικής.
Ακόμη διαπιστώνεται ότι η Πυροσβεστική πληροφορήθηκε την αρχή της πυρκαγιάς όχι από δικούς της παρατηρητές ή τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις. Η ενημέρωσή της έγιναν από τρεις κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της από έναν εθελοντή πυροσβέστη του Δήμου Ραφήνας, από έναν πυροσβέστη που βρισκόταν τυχαία στην περιοχή κι από έναν υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας που την είδε από μακριά.
Τα στοιχεία αυτά που αποκαλύπτει «Το Βήμα»και στηρίζονται σε αναλυτικές καταγραφές της Πυροσβεστικής, προσδίδουν μία νέα διάσταση στην τραγωδία της Ραφήνας πριν από τρεις εβδομάδες κι αποκαλύπτουν τα σφάλματα των στελεχών της Πυροσβεστικής στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της φωτιάς που εξελίχθηκε σε πύρινο εφιάλτη.
Ορισμένα από τα απόρρητα αυτά τα στοιχεία αναμένεται να παρουσιασθούν από έρευνα που πραγματοποιούν νομικοί και πραγματογνώμονες.
Ενα από τα πλέον βασικά θέματα στην πύρινη καταστροφή φαίνεται ότι είναι λοιπόν η «φυγή» των παρατηρητών κι ομάδας άμεσης επέμβασης από το σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Πυροσβεστικής για το 2018 στη περιοχή Ντραφι, κοντά στην Καλλιτεχνούπολη προβλεπόταν η συνεχής παρουσία ενός οχήματος της Πυροσβεστικής. Ομως αυτό φαίνεται να στάλθηκε εκείνη την ημέρα στην Κινέττα και να μηνεπέστρεψε ποτέ. Κι επιπλέον από αυτό το όχημα που ήταν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων ζητήθηκε αρχικά να σβήσει την φωτιά που κατέκαψε τελικώς την βορειοανατολική Αττική.
Σημειώνεται ακόμη ότι υπάρχουν στον σχετικό φάκελο και καταγραφές από τις επικοινωνίες του πρώτου ελικοπτέρουEriccson που έσπευσε επί τόπου, που μετέφερε τη δραματική εικόνα κι από τις οποίες προκύπτουν κι άλλα κρίσιμα στοιχεία για την διαχείριση τηςφονικής πυρκαγιάς.