Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας.

Η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος και έχει περικυκλώσει το χωριό Κοντοδεσπότη, από το οποίο απομακρύνθηκαν οι 250 κάτοικοι και βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ από το χωριό Σταυρός, το οποίο επίσης έχει εκκενωθεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων του νομού Εύβοιας, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Μπακογιάννης: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».

Μάχη με τη φωτιά στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια. Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις….

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Μπακογιάννης στιςΚυριακή, 12 Αυγούστου 2018

Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, συγκλήθηκε εκτάκτως και συνεδριάζει μέχρι και αυτή την ώρα το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοια, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

500 κάτοικοι έφυγαν από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός

Λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ της Κυριακής ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ευβοίας ανέφερε ότι σταμάτησε η λειτουργία των εναέριων μέσων και ότι θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Παράλληλα εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ενώ σημείωσε ότι οι δύο οικισμοί Κοντοδεσπότης και Σταυρός εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Οι κάτοικοι των δύο χωριών, 300 και 200 αντίστοιχα, όπως είπε, έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά στο γήπεδο των Ψαχνών και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Εκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Το Πυροσβεστικό Σώμα προέβη σε έκτακτη ενημέρωση για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια.

Αναφέρει αναλυτικά:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα 12 Αυγούστου, στις 15:23, σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι Ευβοίας. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία: Στην 16η χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Καστέλα και στη 49η Χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Πήλι.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Δεδομένης της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας του προαναφερόμενου συμβάντος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων για τη λήψη σχετικών αποφάσεων άμεσης αντιμετώπισης του.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών».

Συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει πως συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, ύστερα από σχετικό αίτημά του, συμβάλλοντας στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια (στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει πως διέθεσε πλατφόρμα για τη μεταφορά βαρέως τύπου χωματουργικού μηχανήματος.

Αισιόδοξη η Πυροσβεστική

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σημείωσε πως για καθαρά προληπτικού λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά, Κοντοδεσπότης που έχει περίπου 300 κατοίκους και Σταυρός με 200.

Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι των χωριών έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά στο γήπεδο των Ψαχνών και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Εύβοιας ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή σταμάτησε η λειτουργία των εναέριων μέσων και ότι θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Αυτή την ώρα επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 αεροσκάφη καναντέρ, 2 πεζετέλ και 5 ελικόπτερα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια ενισχύθηκαν από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση της, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Επισήμανε μάλιστα πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ολόκληρη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Διακοπή κυκλοφορίας από και προς Βόρεια Εύβοια

Προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ειδικότερα, λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία: α) στην 16η χ.θ της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στον κόμβο Καστέλλα και β) στην 49η χ.θ της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στη διασταύρωση Πήλι.

Λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κόμβο Καστέλλα, παρακαλούνται οι οδηγοί που κινούνται από Βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα, να κατευθύνονται προς Λουτρά Αιδηψού και να διέρχονται προς Αρκίτσα, μέσω των ferry boats, τα οποία θα εξυπηρετούν του πολίτες όλο το βράδυ. Επιπλέον παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς Ψαχνά.

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία.

Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό, διαβεβαίωσε ο κ. Δανίκας.