«Οι απώλειες και οι πολυάριθμοι τραυματισμοί τόσων συνανθρώπων μας, οι εκτενείς υλικές ζημιές και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκαλούν σε όλους εμάς τους πυροσβέστες συναισθήματα βαθύτατης θλίψης, συμπόνιας και συμπαράστασης. Πάνω απ΄ όλα, συμμεριζόμαστε ολόψυχα την οδύνη των οικογενειών που θρηνούν θύματα και συμπάσχουμε με τους τραυματίες και όλους όσους είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.»
Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο νέος Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Ματθαιόπουλος η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Αρχηγίας του ΠΣ που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, στο Χαλάνδρι παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.
Ο κ. Ματθαιόπουλος ανέφερε επιπλέον ότι: «Προσδοκώ σε έργο με ουσιαστικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας την άσκοπη προβολή, που στερείται αξίας και δεν συνάδει με τη σεμνότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τις προσπάθειες μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι το καθήκον του, το πράττει καλά εκείνος που εργάζεται ευσυνείδητα για το κοινό καλό. Αυτό θεωρώ ότι είναι αρκετό για να πετύχουμε στην αποστολή που μας έχει ανατεθεί…Καλώ όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, ένστολο και πολιτικό να συνεχίσουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και με υψηλό αίσθημα ευθύνης την αποστολή μας ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των πολιτών»
Από την πλευρά του ο απερχόμενος Αρχηγός κ. Σωτήρης Τερζούδης τόνισε ότι: «Όλα αυτά τα χρόνια η υπηρεσιακή μου πορεία είχε σαφή προσανατολισμό. Την αφοσίωση στο καθήκον. Με αυτό τον προσανατολισμό πορεύτηκα και ως Αρχηγός του Σώματος με σεβασμό στη μακρά ιστορία του και με πλήρη επίγνωση της βαριάς κληρονομιάς του. Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω όλα όσα οραματίστηκα. Η πρόσφατη καταστροφή και τα θύματα που θρηνήσαμε μας βύθισαν όλους στο πένθος. Σήμερα στη δύση της καριέρας μου φεύγω από το Σώμα με πλήθος ανάμικτων συναισθημάτων να πλημμυρίζουν την καρδιά και την ψυχή μου.»
Και συμπλήρωσε: «Έχει καταχωρηθεί στη συνείδησή μας ως μαύρη Δευτέρα η 23 Ιουλίου. Κύριε Αρχηγέ, νέε Αρχηγέ, είναι καθήκον σου να ανυψώσεις το ηθικό του πυροσβεστικού προσωπικού. Βρισκόμαστε στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου»

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην ομιλία του στη νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας –η τελετή έγινε λίγες ώρες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη –λέγοντας ότι είναι «ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ενσωματώνει τη δική σας πρώτα από όλα πολύχρονη εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσλειτουργίες και να αξιοποιήσει τη διάσπαρτη επιστημονική καταγεγραμμένη γνώση που υπάρχει γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, μελετώντας εμπειρίες, διδασκόμενοι από άλλα κράτη, προσπαθώντας να προσαρμόσουμε στις δικές μας συνθήκες αυτό που ταιριάζει στις ιδιομορφίες της χώρας μας. Γνωρίζοντας τις παθογένειες, τα λάθη, τον τρόπο που χτίστηκαν οι πόλεις, ενσωματώνοντας τις τελευταίες κλιματικές αλλαγές. Όλα αυτά που οφείλουμε να κάνουμε σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της πρόσφατης τραγωδίας, για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε την υπόθεση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».
Μίλησε επιπλέον και για τον πυροσβέστη που ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες στο Μάτι έχασε το παιδί του και λίγες ημέρες αργότερα τη σύζυγο του που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο. «Αισθάνομαι την ανάγκη -πέρα από τους συμπολίτες μας που χάθηκαν τις προηγούμενες ημέρες- να αναφερθώ ιδιαίτερα στον Υποπυραγό που ανήκει στη δική σας οικογένεια και που ο ίδιος είχε ένα αναπάντεχο χτύπημα, χάνοντας τη γυναίκα και το παιδί του. Νομίζω ότι σε αυτόν αλλά και όσους από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν δώσει την ζωή τους πέφτοντας στο καθήκον, οφείλουμε -για όλους αυτούς αλλά και συνολικά απέναντι στον ελληνικό λαό- να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουμε το καθήκον μας όπως όλοι οι συμπολίτες μας απαιτούν από εμάς».
Ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης ευχαρίστησε τον απερχόμενο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για τις υπηρεσίες του και ευχήθηκε στο νέο Αρχηγό καλή δύναμη και τύχη. Και πρόσθεσε ότι «πολλές φορές μας ξεπερνούν οι ίδιες οι συνθήκες. Τα φαινόμενα που βιώνουμε πλέον και τα φαινόμενα αυτά τα οποία πυροδοτεί η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα νέων αναδυόμενων απειλών και είναι σίγουρο ότι απαιτούν νέες προσεγγίσεις. Σε αυτή την πορεία θα είμαστε μαζί και αυτό το οποίο υπόσχομαι σήμερα από αυτό το βήμα είναι ότι θα σταθώ αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια. Η εμπειρία και η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη. Ήδη λοιπόν από αυτό το κέντρο επιχειρήσεων σήμερα συνεχίζεται η μάχη και αυτή τη μάχη από εδώ και πέρα θα τη δώσουμε μαζί».