από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 

Καινοτομία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης θαλασσών και ακτών

Πρωτοβουλία για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων στις παράκτιες περιοχές
Καινοτομία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης θαλασσών και ακτών
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη, ενώ πάνω από το 40% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζει σε παράκτιες περιοχές και η ποιότητα ζωής τους επηρεάζεται άμεσα από τα θαλάσσια απορρίμματα. Αυτό καταδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης των θαλασσών και των ακτών από πλαστικά απορρίμματα, θεσπίστηκε το διακρατικής συνεργασίας έργο RECORD στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και τo Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Το έργο RECORD, με θέμα «Καινοτόμες στρατηγικές έρευνας και ανάπτυξης για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων στις παράκτιες περιοχές RECORD» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «INTERREG Ελλάδα - Ιταλία» και ανήκει στον «Αξονα Προτεραιότητας 2 - Ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος».

Στο έργο συμμετέχουν ο Δήμος Οτραντο ως επικεφαλής εταίρος, το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Δήμος Λευκάδας, το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και ο Δήμος Santa Cesarea Terme.

Το έργο θα επικεντρωθεί στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την ανακύκλωση πλαστικών υλικών και στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Οτραντο της Ιταλίας στις 31 Ιουλίου 2018 και εκπροσωπώντας το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου ο κ. Χρυσόστομος Στύλιος παρουσίασε τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στην περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου και στον Δήμο Λευκάδας για την καθιέρωση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και διαδικασιών για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, καθώς και τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου μοντέλου για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ακτών, στο οποίο θα ενσωματώνονται κοινές στρατηγικές για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων.

Το μοντέλο αυτό θα έχει ως στόχο να μετατρέψει της περιοχές κολύμβησης σε περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας, διασφαλίζοντας έτσι την αειφορία των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Επίσης, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του έργου που αφορούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πειραματικών εφαρμογών ταχείας προτυποποίησης για τη συλλογή και διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων καθώς και για την ανακύκλωση των πλαστικών, ενώ περιλαμβάνονται και δράσεις επίδειξης που θα οργανωθούν κοντά σε παραλίες.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, την εκπαίδευση νέων αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες πληροφορικής, ώστε να θα ενισχυθούν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάχυση των πληροφοριών πάνω σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.


HeliosPlus
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-