Για δεύτερη χρονιά οι «ΑνωγειαΝέοι», μια ομάδα ανήσυχων νέων από τα Ανώγεια της Κρήτης, διοργανώνουν το φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα», ένα τριήμερο αντιφασιστικό-αντιπολεμικό φεστιβάλ.
Εφέτος το φεστιβάλ, το οποίο πήρε το όνομά του από το ποίημα του ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη, «Γράμμα σε μια Αφρικάνα», θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων.
«Παίρνοντας παράδειγμα από την ιστορία του τόπου μας, ενός τόπου που κάηκε ολοσχερώς από το ναζιστικό καθεστώς επειδή αντιστάθηκε σε αυτό, συνεχίζουμε φέτος, στήνοντας το φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα» για δεύτερη φορά στηn καρδιά του Ψηλορείτη, στα Ανώγεια» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών, εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας, γκραφίτι, παιχνίδια όπως κυνήγι θησαυρού, θεατρικό παιχνίδι, τουρνουά ποδοσφαίρου, τουρνουά σκακιού και μουσική. Οι διοργανωτές στοχεύουν μέσα από τα παραπάνω δρώμενα να προωθήσουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προσφοράς, της ειρήνης και του σεβασμού.
«Παράλληλα, μέσα από τις ομιλίες θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το φαινόμενο του πολέμου από την οπτική εκείνων που η Ιστορία συνήθως προσπερνάει. Να γνωρίσουμε τις γυναίκες πρόσφυγες, περπατώντας μαζί τους από την ανατολή ως τη δύση, να μιλήσουμε για τα γεγονότα στη Γάζα και να αφουγκραστούμε το δίκιο του παλαιστινιακού λαού. Τέλος, αφού αναλύσουμε την κοινωνική βάση του φασισμού, να θίξουμε τα φαινόμενα της ακραίας βίας, τη δράση και τις πρακτικές των νεοναζί, και να ενημερωθούμε για τα τρία χρόνια της δίκης της Χρυσής Αυγής, αναλογιζόμενοι ταυτόχρονα το βάρος της ατομικής και της συλλογικής μας ευθύνης» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές.
Ολες οι δράσεις θα καταλήγουν σε μια μεγάλη γιορτή με μουσικές και χορό από όλον τον κόσμο, από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως τα Βαλκάνια, μέσα από την παράδοση κάθε τόπου, αλλά και μέσα από πειραματισμούς και σύγχρονες δημιουργίες. «Ευελπιστούμε το φεστιβάλ αυτό να αποτελέσει μια νησίδα συνάντησης πολλών ιδεών και διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων, με στόχο τη συμβολή στην έμπρακτη καθιέρωση της ειρηνικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς» σχολιάζουν οι διοργανωτές.
Το πρόγραμμα της «Χαϊμαλίνα»
Την Παρασκευή 10 Αυγούστου το πρόγραμμα ξεκινά στις 11.00 με θεατρικό παιχνίδι για μικρά παιδιά, από τις παιδαγωγούςΝατάσα Φασουλά, Αγάπη Βρέντζου και Φαίη Χαρτοφύλακα. Στις 16.00 θα προβληθεί η ταινία animation «The breadwinner»της Nora Twomey. Στις 18.30 θα ξεκινήσουν οι ομιλίες στην πλατεία Αρμί από τους Γιώργο Φραγκιουδάκη, αντιπρόεδρο Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, τον ψυχολόγο κ. Νίκο Βλαχάκη, τους δημοσιογράφους Χρύσα Βίλκενς και Νασίμ Αλάτρα, ενώ θα πραγματοποιηθεί η προβολή του «Closed Zone». Στις 21.00 ξεκινά το μουσικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο «Νίκος Ξυλούρης», το οποίο περιλαμβάνει από jazz μέχρι ρεμπέτικα και κρητικά τραγούδια.
Την επόμενη ημέρα, στις 16.00, θα προβληθεί η ταινία του Φατίχ Ακίν «In the fade / Μαζί ή τίποτα», στις 19.00 και στην πλατεία Αρμί θα γίνει η παρουσίαση των αυτο-οργανωμένων ομάδων ποδοσφαίρου Τηγανίτης ΑΣΗ, Λίβας ΑΣ Ρεθύμνου, Αυτοοργανωμένος ΑΣ Ασπάλαθος, ενώ ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Θανάσης Αλεξίου θα μιλήσει για την «κοινωνική βάση του φασισμού, τις ταξικές και ιδεολογικές πλευρές» και η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής (στο πλαίσιο της ομιλίας της θα πραγματοποιηθεί και βιντεοπροβολή για την πολύκροτη δίκη). Η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ θα κλείσει (21.00) με παραδοσιακά τραγούδια από όλον τον κόσμο στο Δημοτικό Θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
Τέλος την Κυριακή 12 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Κυνήγι Θησαυρού (σημείο συνάντησης έχει οριστεί η πλατεία Αρμί). Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει να βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης στις 11.00. Στις 16.00 θα προβληθεί η ταινία «Τα φιλόξενα xωριά» του Λευτέρη Χαρωνίτη, ενώ στις 17.30 θα ξεκινήσει το αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου στο Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων, με τις ομάδες Τηγανίτης ΑΣΗ (Ηράκλειο), Λίβας ΑΣ Ρεθύμνου (Ρέθυμνο), Αυτοοργανωμένος ΑΣ Ασπάλαθος (Χανιά) και ομάδα Χαϊμαλίνα (Ανώγεια). Το αντιφασιστικό-αντιπολεμικό τριήμερο θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα (21.00) στο Δημοτικό Θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις. Συγκεκριμένα πριν από τις ομιλίες στην πλατεία Αρμί θα λάβει χώρα τουρνουά γρήγορου σκακιού (blitz chess). Στην ίδια πλατεία θα είναι ανοιχτή η έκθεση φωτογραφίας των Κατερίνας Φουράκη-Κοντόκαλου και Κωνσταντίνας Γεωργαντά με τίτλο «Χεριών Τελετή». Στην αίθουσα «Μανώλης Κεφαλογιάννης» θα λάβει χώρα η έκθεση σκίτσου «made in Europe», με αντιπολεμικές και αντιφασιστικές γελοιογραφίες του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη.
Τους συμμετέχοντες του φεστιβάλ θα υποδέχεται ο Νίκος Ξυλούρης μέσα από τη δημιουργία του γραφίστα Αλέξανδρου Ραπτάκη. Για τους διοργανωτές η μορφή του συγχωριανού τους Νίκου Ξυλούρη, σε συνδυασμό με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» –που συνοδεύουν το γκραφίτι -, αποτελεί ένα σύμβολο ειρήνης, αδελφοσύνης και ελευθερίας, ιδανικά που ταυτίζονται με τον σκοπό του φεστιβάλ. Επίσης γκραφίτι δίπλα στην αίθουσα προβολών ετοιμάζει και ο Γιάννης Μηλιαράκης.
Για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στα Ανώγεια τις ημέρες του φεστιβάλ οι διοργανωτές παρέχουν και χώρο ελεύθερου camping στο Γυμνάσιο-Λύκειο του χωριού, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν σκηνές και sleeping bags κατόπιν συνεννοήσεως με την ομάδα «ΑνωγειαΝέοι» ή με e-mail ή μέσω τηλεφώνου.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση και το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook haimalinafestival αλλά και στην ηλεκτρονική σελίδα haimalinafestivalblog.wordpress.com
Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

HeliosPlus