Οι καταθέσεις στις δικαστικές αρχές τουλάχιστον τριών αξιωματικών της ΕΛΑΣ που έχουν αποσπασθεί στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ) της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι θεωρούνται κρίσιμες για την διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε πριν από 15 ημέρες η τραγωδία στο Μάτι.

Οι αξιωματικοί -σύνδεσμοι που αποτελούν τη μόνιμη «γέφυρα» μεταξύ ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής μετέφεραν στο αρχηγείο της λεωφόρου Κατεχάκη , την εικόνα για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου, αλλά κι ορισμένες από τις κινήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων τις ώρες της πολυνεκρης καταστροφής στην βορειοανατολική Αττική. Κι όπως φαίνεται έχουν μια σαφή εικόνα των εντολών που δόθηκαν στο «Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων» που στεγάζεται στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ στην λεωφόρο Κατεχάκη και παρείχε άμεση ενημέρωση στον αποχωρήσαντα αρχηγό κ Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Και το οποίο με την σειρα του έδινε εντολές στις υπόλοιπες αστυνομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα στην δικογραφία έχουν ενταχθεί οι επικοινωνίες των αρμοδίων αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής μέσω των δύο κέντρων σε Χαλάνδρι και Κατεχακη.

Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη της ΕΛΑΣ παρουσιάσθηκαν «κενά» στην πληροφόρηση για όσα συνέβαιναν στην περιοχή του Νέου Βουτζα και την «εισβολή» του πύρινου μετώπου στο Μάτι.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος» έχει ήδη καταθέσει στις δικαστικές ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ που βρισκόταν στον χώρο εξέλιξης της πυρκαγιάς και φέρεται να έχει αναφέρει ότι η λεωφόρος Μαραθώνος έκλεισε μετά από δική του εντολή, μόλις είδε τις πύρινες γλώσσες στην βουνοκορφή του Ν. Βουτζά. Κι αυτό μόλις λίγα λεπτά προτού η φωτιά κατηφορίσει στην λεωφόρο Μαραθώνος και προκαλέσει τον πύρινο όλεθρο.

Υπολογίζεται ότι αν δεν είχε υπάρξει η έγκαιρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην λεωφόρο Μαραθώνος θα υπήρχαν δεκάδες άλλα θύματα που θα εγκλωβίζονταν καταμεσίς του συγκεκριμένου δρόμου, μεγάλης κυκλοφορίας.

Καθοριστικό στοιχείο γι αυτό θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός διέμενε στην ευρύτερη περιοχή που σημειώθηκε η καταστροφή, βρισκόταν στο σπίτι του το μεσημέρι της «μαύρης» Δευτέρας κι έσπευσε συντομα επί τόπου.

Σύμφωνα με άλλες πηγές από την ΕΛΑΣ δεν υπήρξε ενημέρωση από την Πυροσβεστική για την «κάθοδο» της πυρκαγιάς στο Μάτι, ούτε εντολή «αποκλεισμού» του δρόμου κι ούτε βεβαίως εκκένωσης της συγκεκριμένης οικιστικής περιοχής.

Κατι που θεωρείται και δείγμα της σύγχυσης που υπήρχε στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι που αποτυπώθηκε και στην προβληματική ενημέρωση της ΕΛΑΣ.

Οπως προκύπτει ακόμη από άλλες αναφορές στις δικαστικές αρχές δεν υπήρξε καμμιά επαφή και μεταξύ αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ που βρίσκονταν στο σημείο που εξελισσόταν η πυρκαγιά.

Τελος σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαν υπάρξει προβλήματα στην ενημέρωση της ΕΛΑΣ από την Πυροσβεστική μέσω των αξιωματικών «συνδέσμων.

Πάντως στελέχη της ΕΛΑΣ επανέλαβαν ότι «παρα τις πρωτοφανείς, αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα στις ενδοσυνενοήσεις καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό δεκάδων πολιτών».