Οσο περνούν οι μέρες και η τραγωδία απομακρύνεται από τα φώτα της δημοσιότητας τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να θυμούνται όλοι οι Έλληνες τι έγινε εκείνη το απόγευμα προς βράδυ της 23ης Ιουλίου. Η διαδρομή του θανάτου για πολλούς ξεκίνησε από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, εκεί όπου η Αστυνομία κλείνει το δρόμο και εκτρέπει την κυκλοφορία στους στενούς δρόμους του Ματιού.

Οι Αρχές ενημέρωναν λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα για εκτροπή της κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

Στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος της οδού Φλέμινγκ, στο ρεύμα προς Μαραθώνα

Στη λεωφόρο Μαραθώνος και Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα

Στη λεωφόρο Μαραθώνος και Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα

Στην οδό Ποσειδώνος, από το ύψος Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

Πολλοί πλέον καταγγέλλουν ότι εκείνη η εκτροπή ήταν ένα εγκληματικό λάθος. Μαρτυρία που έχει στα χέρια του το in.gr από γιατρό της Αθήνας, λέει ακριβώς αυτό. Ο συγκεκριμένος γιατρός οδηγήθηκε από τους τροχονόμους στο Μάτι. Χάθηκε στα στενά σοκάκια για πολύ ώρα. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του στο χάος, οι φλόγες άρχισαν να τον ζώνουν. Τηλεφωνεί στη γυναίκα του και της λέει ότι είναι σε δύσκολη θέση: «Να μου φιλήσεις τα παιδιά, μπορεί να χαθώ», της λέει και η γυναίκα του περιμένει το χειρότερο. Ο γιατρός από τύχη καταφέρνει να γλιτώσει την τελευταία στιγμή και να βρει ένα δρόμο που τον οδήγησε στη… ζωή.

H οδός Ειρήνης και το οικόπεδο του θανάτου

Κάτι που δεν κατάφερε να βρει ο Παναγιώτης Χαμηλοθώρης. Επέστρεφε από τη δουλειά του, οδηγήθηκε στο Μάτι, χάθηκε, βρήκε τραγικό θάνατο.

Αντίθετα, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μπήκε στον φλεγόμενο λαβύρινθο και σώθηκε γιατί κάποιος γνωστός της, που ήξερε την περιοχή την οδήγησε εκτός του οικισμού.

Οδηγός κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο τη στιγμή που η τροχαία απέκλεισε την κυκλοφορία στη συμβολή της Μαραθώνος με την οδό Φλέμινγκ που οδηγεί στη Ραφήνα, αλλά και στο Μάτι, μέσω της οδού Δημοκρατίας.

Παράλληλα, καταγράφονται οι επικοινωνίες των τροχονόμων που βρίσκονταν επί τόπου και καλούν επειγόντως να μην διοχετεύεται κυκλοφορία τόσο προς τη Νέα Μάκρη, όσο και προς το Κόκκινο Λιμανάκι και τον παραλιακό δρόμο.

Μάλιστα,σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών πολλοί οδηγοί ήταν απείθαρχοι και επέμεναν να περάσουν επικαλούμενοι τον κίνδυνο για τις περιουσίες τους.

Και ενώ η Μαραθώνος είχε κλείσει προς Νέα Μάκρη, την ίδια ώρα η Δημοκρατίας παρέμεινε ανοιχτή προς και από το Μάτι, ενώ η Φλέμινγκ επιβαρυνόταν περαιτέρω από τα αυτοκίνητα που έρχονταν προς Μαραθώνος από το λιμάνι της Ραφήνας, καθώς πλοία κατέπλεαν κανονικά τουλάχιστον έως τις επτά το απόγευμα και ενώ ητραγωδία είχε συντελεστεί.

Αλλά και όσοι ήθελαν να πάνε προς την Αθήνα, εκτρέπονταν από την αντίθετη κατεύθυνση μέσω της οδού Αγίας Μαρίνας.

Το μποτιλιάρισμα

Μέσα σε λίγα λεπτά εκατοντάδες αυτοκίνητα οδηγήθηκαν προς το Μάτι με αποτέλεσμα ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα στους στενούς δρόμους οι οποίοι δεν οδηγούσαν πουθενά. Για να καταλάβει κανείς τι συνέβη, από τη Λ. Δημοκρατίας τα αυτοκίνητα που εγκλωβίστηκαν έμειναν στη μέση του δρόμου. Σ’ εκείνο το σημείο, περίπου ένα χιλιόμετρο από την Αργυρά Ακτή είναι και το στενό χωμάτινο δρομάκι, η οδός Αγίας Ειρήνης, η οποία περνά από το οικόπεδο που βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 25 άτομα.

Οι αστυνομικοί στη Λ. Μαραθώνος εκτελούσαν εντολές. Άνωθεν εντολές που αποδείχθηκαν λανθασμένες και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Η σωστή απόφαση θα ήταν όχι η εκτροπή προς το Μάτι αλλά η αναστροφή και η απομάκρυνση από την περιοχή που είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Όποιος πήγε την επόμενη ημέρα της τραγωδίας στους δρόμους που οδηγούν στην παραλία κατάλαβε τι ακριβώς συνέβη. Εκατοντάδες αυτοκίνητα καμένα στη μέση του δρόμου. Κλειδιά πάνω στη μηχανή, προσωπικά αντικείμενα στα καθίσματα, ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε.

Πνιγμένοι στους καπνούς, αποπροσανατολισμένοι και με ορατότητα μηδέν εγκατέλειπαν τα Ι.Χ. τους κι έτρεχαν προς τη θάλασσα. Όσοι βρήκαν διέξοδο έπεσαν στη θάλασσα. Όσοι χάθηκαν στους δρόμους κάηκαν, άλλοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στα αυτοκίνητα, άλλοι έτρεξαν μέσα σε οικόπεδα που οδηγούσαν στον γκρεμό, όπως αυτό της οδού Ειρήνης. Άλλοι πήδηξαν για να σωθούν από τις φλόγες, όπως το 13χρονο κοριτσάκι.

Οι φλόγες έτρεχαν με απίστευτη ταχύτητα, η περιοχή εκείνη πάνω από την Αργυρά Ακτή, έγινε η παγίδα θανάτου. Οι πιο πολλοί δρόμοι οδηγούσαν σε αδιέξοδο ή επρόκειτο για στενά που δεν χωρούσαν αυτοκίνητα. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που έγινε εκείνη τη νύχτα.

Η διαδρομή του θανάτου ολοκληρώθηκε στις οδούς Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Πάρου, Πανορμιτών Τήνου, Αργυράς Ακτής, Μυκόνου. Εκεί που δημιουργήθηκε το νεκροταφείο αυτοκινήτων και ανθρώπων.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον μαζικό θάνατο στο οικόπεδο της οδού Ειρήνης. Η ομάδα των 25 και πλέον ατόμων βρήκε δίοδο στο χωράφι που οδηγούσε στην παραλία. Η μάντρα στο τέλος είχε μια μικρή πόρτα και ένα στενό τσιμεντένιο δρομάκι. Δεν πρόλαβαν να φτάσουν εκεί. Πνίγηκαν στους καπνούς, κάηκαν λίγα μέτρα από τη σωτηρία, πολλοί αγκαλιασμένοι…