Νέα πολυσέλιδη μήνυση σε βάρος στελεχών της Περιφέρειας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστικής αλλά και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη από δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί δύο από τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.
Πρόκειται για την πρώτη μήνυση που κατατίθεται με βάση τα δικαστικά δεδομένα για την κατανομή ευθυνών, όπως προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία για τις πολύνεκρες πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 (σσ:. το δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται την τωρινή μήνυση, εκπροσωπούσε νομικά θύματα και από το πύρινο όλεθρο πριν από 11 χρόνια και τότε είχε κατορθώσει την επαναδιερεύνηση της υπόθεσης).

Σύμφωνα με πληροφορίες η μήνυση κατατίθεται από συγγενείς δύο ηλικιωμένων ανθρώπων – ενός άνδρα και μιας γυναίκας που διέμεναν στην ίδια κατοικία στον Νέο Βουτζά και οι οποίοι έχασαν την ζωή τους μέσα στις φλόγες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, με σημαντική καθυστέρηση, με το αυτοκίνητο της γυναίκας.

Ειδικότερα, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνος, των αρμόδιων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμόδιων και υπεύθυνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.

Η μήνυση κατατέθηκε με γρήγορες διαδικασίες από τους συγγενείς ενός από τα θύματα οι οποίοι είχαν έλθει από το εξωτερικό προκειμένου -δύο ημέρες πριν από την τραγωδία -να παραστούν στον γάμο της κόρης του θύματος. Και οι οποίοι ενόψει της επιστροφής τους στο εξωτερικό επιζήτησαν τη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του συγγενούς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηλικιωμένος άνδρας είχε εξασφαλίσει πρώτα την απομάκρυνση της συζύγου του και άλλων επισκεπτών του σπιτιού. Στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του από το γκαράζ όπου η πόρτα όμως έμεινε κλειστή λόγω διακοπής ρεύματος.
Ακολούθως αναζήτησε την άτυχη γυναίκα που είχε νοικιάσει διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο και αποφάσισαν να διαφύγουν με το ΙΧ της, το οποίο όμως αμέσως, μετά από απόσταση λίγων μέτρων, τυλίχθηκε στις φλόγες.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η μήνυση δεν στρέφεται εναντίον πολιτικών προσώπων ή άλλων κυβερνητικών φορέων καθότι, όπως κατέδειξε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στην Ηλεία, υπάρχει σαφής καταμερισμός των ευθυνών σε άλλους φορείς εξουσίας και κυρίως σε παραλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων που συμμετείχαν στη δασοπυρόσβεση .