Η κυβέρνηση μελετά, μετά την τραγωδία της Ραφήνας και με πολυετή καθυστέρηση, την δημιουργία Υφυπουργείου Εθνικής Προστασιας αλλά και την συγκρότηση μόνιμου Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας όπου θα υπάρχει πλέον κύρια συμμετοχή και των Ενόπλων Δυνάμεων! Ακόμη φαίνεται να επιζητά εκ των υστέρων την ενίσχυση της Πυροσβεστικής με νέα μέσα.

Επιπλέον δείχνει να προχωρά σε σειρά αλλαγών που ωστόσο προβλέπονταν σε νομοσχέδιο του 2014, που είχε βάλει όμως στο συρτάρι. Κι ανάμεσα στα άλλα είχε «εξαφανίσει» το επονομαζόμενο «Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης» που περιλαμβανόταν στο ίδιο νομοσχέδιο.

Οπως αναφερόταν στο νομοσχέδιο «το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης συνιστούν διαδικασίες και υποδομές που εξασφαλίζουν την παραγωγή και την αξιολόγηση της πληροφορίας σχετικά με επερχόμενα καταστροφικά φαινόμενα ή συμβάντα, τη λήψη αποφάσεων και την ενημέρωση των πολιτών, με σκοπό την προετοιμασία του πληθυσμού και των δυνάμεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των ανωτέρω συμβάντων, τη βελτίωση της δυνατότητας αντίδρασης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και τη μείωση των απωλειών». Κι όπως σημειώνεται ούτε αυτό θα είχε μια ιδιαίτερη σημασία.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν νέες αναφορές και πληροφορίες για τις διαφορές που υπήρξαν στον τρόπο ενημέρωσης ή μη των πολιτών για την επερχόμενη πύρινη λαίλαπα στην βορειοανατολική Αττική. Σύμφωνα με μαρτυρίες στη βόρεια περιοχή του Νέου Βουτζα (σε απόσταση μερικών εκατονταδων μέτρων από την λεωφόρο Μαραθώνος) υπήρξαν απόλυτα συγκροτημένη εκκένωση της περιοχής με όχημα -λεωφορείο της ΕΛ. ΑΣ που παρελάμβανε τους κατοίκους των σπιτιών αφού τους άφηνε μικρό χρονικό περιθώριο να πάρουν χρήματα, τιμαλφή κλπ. Κάτι το οποίο λίγο πιο πέρα δεν εφαρμόστηκε…

Ακόμη ερωτήματα προκαλούν αναφορές αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ ότι «ο αριθμός των μοτοσυκλετιστών της εν λόγω ομάδας που βρεθηκαν μέσα στον μοιραίο πευκώνα της Ραφήνας, ήταν μόλις οκτω (σε τέσσερις μοτοσυκλέτες) και προσπάθησαν να βοηθήσουν τους πανικόβλητους, περιτριγυρισμένους από τις φλόγες κατοίκους με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς σαφείς εντολές από το κέντρο. Κι ενώ υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας με τα επιχειρησιακά κέντρα…» .

Επιπλέον εντύπωση προκαλούν πληροφορίες ότι υπάρχουν διαφωνίες κι εσωτερικές «συγκρούσεις» στην ΕΛ.ΑΣ , ύστερα από την πρόθεση της λεωφόρου Κατεχάκη να παραχωρήσει τμήμα των κατασκηνώσεων της Αστυνομίας στον Αγιο Ανδρέα στους πυρόπληκτους. Οσον αφορα τους 25 αγνοούμενους από στελέχη της Πυροσβεστικής κι όχι μόνο εκτιμάται ότι «ορισμένοι από αυτούς έχουν πιθανον καταπλακωθεί σε κατοικίες που έχουν καταρρεύσει, ορισμένοι έχουν πνιγεί στην θάλασσα ενώ κάποιοι ίσως δεν θα βρεθούν ποτέ…»

Τέλος, τα στελέχη της Πυροσβεστικής φαίνεται ν αποσυνδέουν πλήρως τις πυρκαγιές σε Ραφήνα και Κινέττα με υποτιθέμενο οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Στην πρώτη περίπτωση φαίνεται να προέρχεται από μοιραίο λάθος 60χρονου κατοίκου της περιοχής με καύση ξύλων και η δευτερη αποδίδεται στα καλώδια της ΔΕΗ.