Συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη οι έρευνες από 12 σκάφη διαφόρων τύπων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εναέρια μέσα του ΛΣ (ελικόπτερο-αεροσκάφη) καθώς και από την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στη θαλάσσια περιοχή από το Μάτι – Ραφήνα έως τη Μακρόνησο. Παράλληλα έρευνες γίνονται και από εθελοντές δύτες που βρίσκουν διάφορα προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που αναζήτησαν καταφύγιο στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τις φλόγες και τα οποία μεταφέρονται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Σταυρούλα Μαλλίρη δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα. Διευκρινίζεται ότι στις οικίες οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν, προς το παρόν, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος. Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά».

Ολοκλήρωση διαδικασίας
Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναζήτησης αγνοουμένων στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, ενώ συνεχίζεται το έργο της διερεύνησης των αιτιών της πυρκαγιάς από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν δώσει επισήμως στη δημοσιότητα ακριβή αριθμό αγνοουμένων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι μεταξύ 100-150 ατόμων, ανάμεσά τους και παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίστηκαν και την Τετάρτη οι κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο 199 της Πυροσβεστικής από ανθρώπους που αγωνιούν για συγγενείς ή φίλους των οποίων έχουν χάσει τα ίχνη τους από τη Δευτέρα, ωστόσο ο αριθμός ήταν μικρός σε σχέση με την Τρίτη.
Παράλληλα, εκτός από τη στεριά έρευνες γίνονται και στη θάλασσα από πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού Σώματος και τη φρεγάτα «Ελλη» του Πολεμικού Ναυτικού.
Καθημερινά από τις 07.00 περίπου έως τις 21.00 συνεργεία που αποτελούνται από στρατιώτες και πυροσβέστες «χτενίζουν» οικοδομικά τετράγωνα ακόμη και τρεις φορές, προκειμένου να εντοπίσουν ανθρώπους μέσα σε σπίτια που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί ζημιές και τα έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους. Στη περιοχή βρίσκονται και πυροσβέστες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Κάθε ημέρα διατίθενται 130 άτομα τα οποία ερευνούν γειτονιά προς γειτονιά τις περιοχές Βουτζάς, Μάτι και Ραφήνα. Παράλληλα εξετάζουν υπαίθριους χώρους και καμένα αυτοκίνητα. Επιπλέον έρευνες σε οικίες πραγματοποιούν και εθελοντές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το έργο τους είναι δύσκολο καθώς έχουν καταρρεύσει σκεπές και κανείς δεν γνωρίζει εάν έχουν καταπλακώσει ανθρώπους και έτσι χρειάζεται να απομακρύνουν ξύλα ή κεραμίδια.
Παράλληλα εξετάζονται οικίες και από πυροσβέστες που συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης των ελάχιστων εστιών που έχουν απομείνει στην περιοχή.
Στελέχη του Σώματος σημείωναν πως είναι σημαντική στο έργο τους η χρονική διάρκεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της ταυτοποίησης των νεκρών που έχουν εντοπιστεί ήδη και εκτιμάται πως συμπεριλαμβάνονται στους αγνοουμένους, καθώς αυτή τη στιγμή είναι άνθρωποι χωρίς ταυτότητα και η αναγνώρισή τους θα γίνει με τη μέθοδο του DNA. Είναι ενδεικτικό πως από τους 81 νεκρούς η Πυροσβεστική δεν γνωρίζει πόσοι εξ αυτών είναι άνδρες, γυναίκες ή παιδιά.
Υπενθυμίζεται πως έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό «προκειμένου να εξασφαλίσει με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων». Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ελπίζεται στο συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν, μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου.
Αναφορικά με το ψυχολογικό φορτίο των στελεχών της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στην περιοχή από τις πρώτες στιγμές της καταστροφικής πυρκαγιάς, όπως λένε στελέχη του Σώματος, συνήθως «το μεταφέρουν μέσα τους χωρίς να λένε κάτι σε συναδέλφους τους». Επιπροσθέτως, ψυχολόγοι του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν διατεθεί στο νεκροτομείο στο Γουδί όπου καθημερινά προσέρχονται αρκετοί άνθρωποι για να δώσουν δείγμα DNA στο πλαίσιο αναζήτησης των δικών τους ανθρώπους ανάμεσα στα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και στο νεκροταφείο στο Σχιστό.

HeliosPlus