Σε προληπτική εκκένωση της κοινότητας Λεοντάρι των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας προχωρούν οι αρχές, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Πελοπίδας Καλλίρης.

Όπως εξήγησε, «η απόφαση για προληπτική εκκένωση ελήφθη επειδή το μέτωπο της φωτιάς στην Κινέττα πέρασε στην Κορινθία και προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο, σε περίπτωση που αλλάξουν διεύθυνση οι άνεμοι, θελήσαμε να κινηθούμε έγκαιρα».

Όπως πρόσθεσε, «στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες».

Όσον αφορά στο άλλο μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Ζεμενό, ο Πελοπίδας Καλλίρης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές» .

Παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα στην Αττική

Προς τη περιοχή των Αγίων Θεοδώρων κινείται ένα από τα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε χθες στα Γεράνεια Όρη χωρίς να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο της Ραφήνας και εκφράζεται η αισιοδοξία πως οι πυροσβέστες θα καταφέρουν να την οριοθετήσουν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κυρία Σταυρούλα Μαλλίρη αυτή τη στιγμή οι πυρκαγιές σε εξέλιξη είναι:

– στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης – Βουλιαγμένης ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 7 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφη

– στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 46 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη Canadair .

– στη θέση Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας. Στην κατάσβεση επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο.

– στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης. Στην κατάσβεση επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο

– στην πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανιών στη θέση Κακόπετρα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει από αέρος 2 ελικόπτερα. Για προληπτικούς λόγους χρειάστηκε να απομακρυνθούν 20 κάτοικοι από τους οικισμούς Κατσιφαριανά και Καλάμι.

– στην περιοχή Λάρυμνα. Επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρο, ενώ στην περιοχή επιχειρεί και 1 ελικόπτερο.

Ειδική ομάδα για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών

Ειδική ομάδα έχει συγκροτηθεί προκειμένου να εξασφαλίσει με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η ομάδα απαρτίζεται από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό, με στόχο στο συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου.


Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Kλειστή παραμένει η οδός Ποσειδώνος στο Μάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Κλειστή επίσης είναι και η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την οδό Ποσειδώνος.