Πιο «νόστιμες» από ποτέ υπόσχονται οι διοργανωτές ότι θα είναι εφέτος οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα», αφού το αλάτι αποτελεί τον θεματικό άξονα γύρω από τον οποίο θα σχεδιαστεί το τριήμερο βιωματικό πολιτιστικό φεστιβάλ, που πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας στην Πάρο.
«Το αλάτι της γης, το αλάτι της θάλασσας, το αλάτι της ζωήςαλλά καιτο αλάτι της ψυχής,απαραίτητο στοιχείο και πηγή ζωής για τον άνθρωπο, πολύτιμο αγαθό, χαρακτηρισμένο από πολλούς και «λευκός χρυσός», θα σκορπιστεί σε κάθε γωνιά, κάθε σοκάκι της Μάρπησσας, προς τέρψιν ουρανίσκου, νου και ψυχής» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Επιλεγμένα σημεία του παραδοσιακού οικισμού θα μετατραπούν σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς ενδιαφέροντος, στους οποίους μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε παιχνίδια και βιωματικές δράσεις.
Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθεί έκθεση σύγχρονης τέχνης με αφορμή το «αλάτι», καθώς και ποικίλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων εργαστήρια, διαλέξεις και συναυλίες. «Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση, ελάτε να περπατήσουμε και φέτος μαζί στη Μάρπησσα» μας προσκαλούν οι διοργανωτές.

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ

Κεντρική ιδέα του φεστιβάλ είναι η δημιουργία θεματικών διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος και αναδεικνύονται με σεβασμό η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και οι παραδόσεις του τόπου, μέσα από μια σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά. Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία που ξεδιπλώνει ένα καλειδοσκόπιο πολιτισμού και γνώσης.
Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» ξεκίνησαν σαν ιδέα τον Μάρτιο του 2010 από μια ομάδα νέων ανθρώπων που είχαν αγάπη για τον τόπο και φυσικά διάθεση για προσφορά, οι οποίοι έκαναν πραγματικότητα την ιδέα τους και μέσα σε τέσσερις μήνες το πρώτο φεστιβάλ ήταν γεγονός. Ηταν μια καινοτόμος ιδέα για το νησί των Κυκλάδων που ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή και έκτοτε έχει γίνει θεσμός. Μάλιστα οι «Διαδρομές» έχουν γίνει γνωστές, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, για την αυθεντικότητα και το καλλιτεχνικό τους ύφος, αναδεικνύοντας τη Μάρπησσα ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού και προβάλλοντας τη συνύπαρξη της παράδοσης με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες έδωσαν το παρών στο περυσινό φεστιβάλ το οποίο ήταν αφιερωμένο «Στο Φως».
Επειδή κύριος στόχος είναι η βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα, η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου είναι ελεύθερη, προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του φεστιβάλ www.stimarpissa.gr καθώς και στους λογαριασμούς στα social media (Facebook – YouTube, Twitter, Instagram) Διαδρομές στη Μάρπησσα.
Info:
Διαδρομές στη Μάρπησσα
24-26 Αυγούστου 2018. Ώρες: 19:00 – 23:30.
Μάρπησσα, Πάρος.
Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις.

HeliosPlus