Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην ανατολική Αττική, σε δασική έκταση μεταξύ Καλλιτεχνούπολης Αττικής και Διώνης, κοντά στον οικισμό.
Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 55 άνδρες και είκοσι εθελοντές, 20 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, χωρίς όμως να καταφέρουν να περιορίσουν το μέτωπο, το οποίο εξαπλώθηκε γρήγορα και πέρασε στις γύρω περιοχές.

Εκκενώθηκε άμεσα η περιοχή

Η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέου Βουτζά, ενώ πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.
Παράλληλα, όλες οι παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους, καθώς και τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα.
Επίσης, για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκαν οι παιδικές Κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα, μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, αμέσως μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, τα 621 παιδιά, όπως και άλλων κατασκηνώσεων, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα. Τα 150 από τα παιδιά, λίγο μετά τις 22:00 έφτασαν στο χώρο της Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, με μέσα του δήμου.

Υποχωρούν οι άνεμοι

Εξασθένιση των ανέμων στην περιοχή της Αττικής και μέχρι το ξημέρωμα θα έχουν εξασθενίσει περισσότερο, ιδιαίτερα στα μέτωπα όπου μαίνονται οι πυρκαγιές. Το πρόβλημα στις περιοχές της Αττικής, αυτή την ώρα, είναι οι «ριπές» ανέμου που αναζωπυρώνουν τη φωτιά.
Στην περιοχή σκάφη του Λιμενικού

Τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ναυαγοσωστικό, ένα Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης και δεκάδες παραπλέοντα σκάφη έχουν κατευθυνθεί στις ακτές της Ραφήνας προς παροχή συνδρομής σε εγκλωβισμένα άτομα.

Για εκατοντάδες καμμένα σπίτια έκανε λόγο ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων, καίγοντας εκατοντάδες σπίτια.
Όπως είπε, «η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης. Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού».

«Λίγο πριν τις 19:00, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών» συμπλήρωσε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ανατολική και Δυτική Αττική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων

Λόγω της εκδήλωσης της πυρκαγιάς η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Σύμφωνα με την Τροχαία λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας σε: Λ. Μαραθώνος από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, Λ. Μαραθώνος και Χρυσοστόμου Σμύρνης στο ρεύμα προς Μαραθώνα, Λ. Μαραθώνος και Αγίας Μαρίνας ρεύμα προς Αθήνα, οδός Ποσειδώνος από το ύψος Κόκκινο Λιμανάκι στο ρεύμα προς Μαραθώνα, Λ. Μαραθώνος από το ύψος της συμβολής με την οδό Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα (περιοχή Νέας Μάκρης), οδός Αλεξάνδρου Φλέμινγκ και Νηρέως, Πρωτέως, πλατεία Ραφήνας εκτροπή της κυκλοφορίας προς Αρτέμιδα.

Στην περιοχή πολεμικά πλοία για να παραλάβουν εγκλωβισμένους

Με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη απέπλευσαν από το ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών της Ανατολικής Αττικής, καθώς και των εκατοντάδων παιδιών που βρίσκονταν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στις κατασκηνώσεις της περιοχής.
Ένα ακόμη σκάφος περισυνέλεξε μια οικογένεια πέντε ατόμων που βρέθηκε στη θάλασσα, προκειμένου να προστατευτεί από το πύρινο μέτωπο που έφτασε ένα βήμα πριν την παραλία.

Αγωνία για δέκα Δανούς που μπήκαν σε βάρκα για να σωθούν

Παράλληλα, έπειτα από σχεδόν μία ώρα ολοκληρώθηκαν οι έρευνες από ένα ναυαγοσωστικό και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό των δέκα Δανών που επιβιβάστηκαν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια Ραφήνας, προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Αρχικά εντοπίστηκαν οι πέντε οι οποίοι περισυνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ οι υπόλοιποι εντοπίστηκαν από ελικόπτερο Super Puma το οποίος τους παρέλαβε για να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.


Καπάκης: Σε κατάσταση πλήρους συναγερμού όλος ο μηχανισμός

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές, μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

«Όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους», τόνισε ο κ. Καπάκης.