Στις φλόγες τυλίχθηκε νωρίς το μεσημέρι πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη και αυτή την ώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχει προσεγγίσει την περιοχή Μαρούλα και συγκεκριμένα τους οικισμούς Γαλήνη και Πανόραμα και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
Η Πυροσβεστική, που ενημερώθηκε στις 12.03, έσπευσε στο σημείο με 35 πυροσβέστες, 15 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ απογειώθηκαν για ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.
Αυτήν την ώρα στην περιοχή επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, 7 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, ενώ έρχονται και ενισχύσεις από την επαρχία.
Την ίδια ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στην Παλαιά όσο και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου ενώ λίγο μετά τις 6 το απόγευμα οι φλόγες φτάνουν μέχρι την θάλασσα.
Επιπλέον έχει διακοπεί και η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί – δυτικοί με ριπές που φτάνουν και τα 7 μποφόρ και δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.


Λίγο πριν τις 16.30 ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα ο οποίος παραμένει στο χώρο για να ενημερώνεται διαρκώς την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που συντονίζεται από τον Αρχηγό του ΠΣ Σωτήριο Τερζούδη και τους δυο Υπαρχηγούς της Πυροσβεστικής Βασίλειο Κων. Ματθαιόπουλο και Δημοσθένη Αναγνωστάκη. Μαζί με τον κ. Τόσκα είναι και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον κ Καπάκη.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

Διακοπές ρεύματος

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή που πλήττει η πυρκαγιά στην Κινέτα, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Ωστόσο η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς. Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

H ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά

Σήμερα στις 12:03 ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma του ΠΣ.

Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

– οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

– η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα

-ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

– ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

– ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Bf.

Οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση Μερικής Επιφυλακής.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Ε.Σ.Κ.Ε) βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Μικρές εστίες στο Σουσάκι
Μικρές εστίες σε χαμηλή βλάστηση έγιναν αντιληπτές το απόγευμα της Δευτέρας και στη θέση Σουσάκι, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους.