Πτυχή της αποκαλούμενης «μικρής δίκης» στην υπόθεση Novartis, ξεδιπλώθηκε σήμερα στον Aρειο Πάγο, καθώς συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης αποφάσεως του Γ’ Πλημμελειοδικείου Σερρών, με την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Novartis Hellas, μεταξύ άλλων και του ιταλού πρώην διευθύνοντος συμβούλου της.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο δίκης, στο εδώλιο της οποίας κάθισαν τόσο ο κ. Φρουζής όσο και δυο γιατροί, αμφότεροι κατηγορούμενοι για υπερσυνταγραφήσεις προς όφελος της εταιρείας. Στη δίκη, κατηγορούμενοι ήταν και τρία άλλα μέλη του Δ.Σ., πλην του κ. Φρουζή, προέκυψε όμως πρόβλημα, καθώς το κλητήριο θέσπισμα δεν είχε μεταφραστεί στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή (είχε παρέλθει η 5ετία) και να παύσει η ποινική τους δίωξη.
Αίτηση αναιρέσεως, θεωρώντας τη διαδικασία απαράδεκτη, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Σερρών, εισαγγελέας εφετών.
Ενώπιον του Αρείου Πάγου, τα νομικά τους επιχειρήματα ανέπτυξαν σήμερα οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Συμεωνίδης, Θανάσης Ζαχαριάδης και Μαριάννα Σπανουδάκη. Η εισαγγελέας Αριστέα Θεοδόση πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση.
Σε ό,τι αφορά τους δυο γιατρούς και τον κ. Φρουζή, αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν αθωωθεί πρωτοδίκως, πλην όμως ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης. Η νέα διαδικασία αναβλήθηκε προσφάτως και ορίστηκε εκ νέου στις 30 Οκτωβρίου 2018.