Ανοίγει ο δρόμος, σύμφωνα με τον Δήμο Πατρέων, προκειμένου να προκηρυχθεί η ίδρυση και λειτουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ότι η τροποποίηση της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πάτρας δεν απαιτείται να υποβληθεί σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση.

Όπως αναφέρει η δημοτική Αρχή, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διευκολύνει τον δήμο να απεμπλακεί από πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που θα απαιτούσαν επιπλέον χρόνο για να ολοκληρωθούν.
Το οικόπεδο, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών, έχει εμβαδόν 10.396,41 τετραγωνικών μέτρων και σήμερα ο χώρος εντός του οικοπέδου είναι ελεύθερος και αδιαμόρφωτος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, «η σκοπιμότητα του έργου τεκμηριώνεται και από το περιβαλλοντικό του όφελος σε υπερτοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι περιορίζει την ανάγκη εξεύρεσης και τη δέσμευση σημαντικών εκτάσεων (κατάλληλων ή και παραγωγικών) για την ίδρυση νέων νεκροταφείων, ενώ συγχρόνως επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε σχέση με τη συμβατική ταφή».

Επίσης, στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι «η κατασκευή του κέντρου είναι κοινωνικά συμφέρουσα, λόγω του κορεσμού που παρατηρείται εδώ και χρόνια στα νεκροταφεία της πόλης, και όχι μόνο» ενώ προστίθεται ότι «η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα για την πόλη, και τη χώρα γενικότερα, αφού εκτιμάται ότι θα μειώσει τη διαρροή κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες για την αποτέφρωση νεκρών».

Επιπλέον, στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τονίζεται ότι «η προτεινόμενη θέση για την κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης όχι μόνο δεν δημιουργεί οπτική επαφή και τυχόν όχληση σε κατοικίες, αλλά παρέχει τη δυνατότητα, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου, για δημιουργία ζώνης υψηλού πρασίνου».
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι «η συγκεκριμένη θέση του προβλεπόμενου χώρου κατασκευής κέντρου αποτέφρωσης νεκρών απέχει πολύ περισσότερο των 1.000 μέτρων από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης, όπου η απαίτηση είναι τα 500 μέτρα».