Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία του εκθέτουν την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και ζητούν συνάντηση, έστειλαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.
Όπως επισημαίνουν «είναι η τρίτη επιστολή, που σας αποστέλλουμε και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, δεν έγινε δεκτή η συνάντηση. Η Ομοσπονδία μας έχει θέσεις υλοποιήσιμες, που μπορούν να συμβάλουν στην ανόρθωση του Συστήματος Υγείας».,
Συγκεκριμένα, αναφέρουν:
– Σήμερα εργάζονται 2.500 γιατροί στις Δημόσιες Δομές (ΚΥ), αφού 3.000 απολύθηκαν. Προ της ψήφισης του Νόμου (4238/2014), υπηρετούσαν 5.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ.
– Το 40% των Μονάδων Υγείας έχει κλείσει.
– Ολες οι Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν.
– Σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες πχ παιδίατροι και καρδιολόγοι, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
– Αρκετά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα. Στην περίοδο της κρίσης φυτρώνουν καθημερινά νέες μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας.
Οι υγειονομικοί σημειώνουν ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη.
«Ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας πρέπει να χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων», τονίζουν και προσθέτουν: «Σήμερα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ο φραγμός της πρόσβασης σε ειδικούς ιατρούς (gatekeeping) και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ)».