Σε απολογία καλείται την Τετάρτη 25 Ιουλίου, ο πρώην υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο των ερευνών για συμβάσεις που αφορούν σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα -η οποία μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, διενεργεί την έρευνα συνολικά για τις εκκρεμείς δικογραφίες με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό-, έστειλε ήδη κλήση προς απολογία στον Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος και θα έχει το πρώτο του τετ-α-τετ ως κατηγορούμενος με τους δύο δικαστικούς λειτουργούς.
Το βασικό αδίκημα που ερευνούν οι ανακριτές είναι αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ).
Τον Απρίλιο του 2017, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προχώρησε στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου (in rem) για το αδίκημα της δωροδοκίας, ύστερα από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακρίτριας.
Το αίτημα εδράζεται στην αξιολόγηση στοιχείων και μαρτυρικών καταθέσεων, αλλά και σε «νεότερα στοιχεία» που είχαν φτάσει στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας, ως προς την ύπαρξη δύο λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που συνδέονται με τον πρώην υπουργό. Να σημειωθεί ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται την ανάμειξή του σε οιαδήποτε αξιόποινη πράξη, ενώ έχει δώσει τη συγκατάθεσή του προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, και στην Ελβετία.
Ο πρώην υπουργός αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου ο ίδιος και οι συνήγοροί του να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσουν την υπεράσπισή του.
Τα στοιχεία των αρχών
Οι δικαστικές αρχές είχαν αξιολογήσει ως σημαντικά στοιχεία, τόσο την κατάθεση Γάλλου πρώην στελέχους εταιρείας που είχε εμπλακεί σε προμήθειες με το ελληνικό Δημόσιο, όσο και το υλικό που κατασχέθηκε στην Αθήνα, στο σπίτι του επικεφαλής της ίδιας εταιρείας στην Ελλάδα, ο οποίος και φέρεται να είχε άμεση γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για πλείστες όσες συμβάσεις εξοπλιστικών.
Η Ηλιάννα Ζαμανίκα έχει επίσης αξιολογήσει ως κομβικά και τα όσα έχουν προκύψει από τις πολυετείς έρευνες των εισαγγελικών αρχών ως προς τους λογαριασμούς που διέθετε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, στην Ελβετία, εντοπισμένους στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.