Οι διακοπές είναι στενά συνδεδεμένες με την έννοια της απόλυτης ξεκούρασης. Επιστρέφοντας ωστόσο από αυτές, τα κιλά μας έχουν αυξηθεί και μαζί οι τύψεις και οι ενοχές, κι έτσι τις μέρες ξενοιασιάς ακολουθούν η ταλαιπωρία και το άγχος.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο – διατροφολόγο κυρία Κατερίνα Α. Χρέμου, μπορούμε ακόμα και στις διακοπές να φροντίσουμε το σώμα μας ώστε να βρίσκεται σε καλύτερη φόρμα, αρκεί να βάλουμε τη λέξη κίνηση στη ζωή μας.

Δημιουργικός χρόνος. Η περίοδος των διακοπών αποτελεί ιδανική ευκαιρία να κάνουμε πράγματα έξω από τη ρουτίνα και την καθημερινότητά μας. Μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο στα αγαπημένα μας πρόσωπα, να ασχοληθούμε με τα χόμπι μας, να διασκεδάσουμε. Μπορούμε έτσι να πάρουμε μια γερή δόση ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης με διαστήματα τεμπελιάς.

Μείωση καθιστικής ζωής. Τι πιο σύνηθες από το να «σκοτώνουμε» την ώρα των διακοπών μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή, τα βιντεοπαιχνίδια ή ακόμα και να απολαμβάνουμε την παρέα των φίλων μας καθισμένοι σε έναν καναπέ. Ναι, χρειαζόμαστε ξεκούραση… την οποία όμως μπορούμε να απολαύσουμε κάνοντας και μια ευχάριστη δραστηριότητα.

Παιχνίδι με τα παιδιά μας και φίλους. Οι μεγάλες ηλικίες δεν απαγορεύουν τα παιχνίδια, είτε τα επιτραπέζια, είτε άλλα που απαιτούν λίγο περισσότερη κίνηση, όπως η παντομίμα ή κάποιο οργανωμένο άθλημα.

Οργανωμένη φυσική δραστηριότητα. Οι ασκήσεις που επιλέγονται θα πρέπει να κινητοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες, να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα και να πραγματοποιούνται με το 60%-70% της μέγιστης ικανότητας του ατόμου.
Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα άσκησης, τα οφέλη που προκύπτουν αφορούν κυρίως τους εξής τομείς:
Τη βελτίωση του μυϊκού συστήματος. Αυξάνοντας κάποιος τη μυϊκή του μάζα, διατηρεί τον μεταβολισμό του σε υψηλά επίπεδα, δεν παίρνει βάρος εύκολα και κατά συνέπεια κινδυνεύει λιγότερο από παχυσαρκία και ό,τι αυτή συνεπάγεται (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες κ.ά.).
Τη βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Ατομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση ενώ έως 30% μικρότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο. Ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν εδώ είναι το τζόκινγκ (ακόμα και η πεζοπορία), το ποδήλατο, το κολύμπι ή ο συνδυασμός αυτών. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι ιδανικές για τη μείωση του λίπους και αν συνδυαστούν με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους φέρνουν θεαματικά αποτελέσματα.
Τη βελτίωση της διάθεσης. Είναι φανερό ότι ύστερα από άσκηση μέτριας έντασης η διάθεση αυξάνεται και κυριαρχεί ένα ευχάριστο συναίσθημα. Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω της έκκρισης κάποιων ορμονών αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά παραμένουν περισσότερα χρόνια ενεργοί.
Τώρα το καλοκαίρι ειδικά, δραστηριότητες όπως βόλεϊ παραλίας, ρακέτες, κολύμπι, θαλάσσια σπορ, τρέξιμο στην άμμο, ακόμα και χαλαρό τζόκινγκ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες, προσφέρονται για να εκμεταλλευθεί κανείς τα οφέλη της σωματικής άσκησης χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην καταπίεση του γυμναστηρίου ή σε εξαντλητικές δίαιτες, λύσεις που σύντομα κουράζουν και συχνά καταλήγουν να λειτουργούν ανασταλτικά για την εδραίωση μακροπρόθεσμων υγιεινών συνηθειών.
Γενικότερα, οτιδήποτε μας σηκώνει από τον καναπέ και μας κρατά εν κινήσει λίγη ώρα κάθε μέρα μπορεί να γίνει πηγή ευεξίας.
Παράλληλα με την άσκηση, ανεξάρτητα από τα επίπεδα ενέργειας που μπορεί να καταβάλλει καθένας και τον διαθέσιμο χρόνο, οι ειδικοί ομόφωνα συμφωνούν ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ενθαρρύνουν την κατανάλωση από όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς υπερβολές ούτε στερήσεις, μια επιλογή που εξασφαλίζει διατροφική ευημερία, ζωντάνια αλλά και καλύτερη εμφάνιση.
Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο ή ποτό δεν αυξάνει από μόνο του το σωματικό βάρος, ούτε, από την άλλη πλευρά, περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ισορροπία επέρχεται μέσα από τη διατροφική ποικιλία στις σωστές ποσότητες, που βεβαίως είναι διαφορετικές, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του καθενός.
Γεγονός είναι ότι η γκάμα των διατροφικών επιλογών έχει διευρυνθεί σημαντικά. Σαλάτες, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής άλεσης βρίσκονται πλέον σε κάθε μενού, ξεκινώντας από τον φούρνο της γειτονιάς. Οταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, σημασία έχει επίσης η ενυδάτωση του οργανισμού. Οι καθημερινές ανάγκες ενός ατόμου σε υγρά γενικότερα –και όχι μόνο σε νερό –ποικίλλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες ζωής του, αλλά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οργανισμού του.
Ετσι το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα. Τρόφιμα πλούσια σε νερό είναι βεβαίως τα φρούτα και ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά (καρπούζι, πεπόνι, κορόμηλα, δαμάσκηνα, μούρα), τα λαχανικά, το γιαούρτι, οι σούπες κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα τρόφιμα και ποτά χωράνε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αρκεί να κρατάει κανείς την ισορροπία και το μέτρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ