Το 5% της παγκόσμιας νοσηρότητας και το 8,3% των χρόνιων παθήσεων αποτελούν οι αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία της υγείας. Σε αυτές οφείλεται ένας στους οκτώ θανάτους στην Ευρώπη και περισσότερες από 6 εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος του αναπνευστικού συστήματος και επηρεάζει την καθημερινότητα ασθενών όλων των ηλικιών. Μάλιστα, σε σοβαρά στάδια μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή τους.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί και αυτή νόσο του αναπνευστικού συστήματος, που συνιστά «απειλή» τόσο για την υγεία των ασθενών όσο και για το ίδιο το σύστημα υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη ΧΑΠ κύρια αιτία εμφάνισης και επιδείνωσής της είναι το κάπνισμα.
Σήμερα για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος κυκλοφορούν στην αγορά πολλά εισπνεόμενα φάρμακα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με τα παλαιότερα. Αυτές οι θεραπευτικές επιλογές συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των παθήσεων και μακροπρόθεσμα μειώνουν το κόστος αντιμετώπισης των αναπνευστικών νοσημάτων. Συνήθως, τα φάρμακα χορηγούνται μέσω συσκευών με διαφορετικό τρόπο χρήσης.
Καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την εξέλιξη των παθήσεων στους ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί η σωστή χρήση της εισπνευστικής συσκευής και η διόρθωση των λαθών στην εισπνευστική τεχνική.
Η μελέτη CRITICAL STEPS αξιολόγησε τη χρήση τριών εισπνευστικών συσκευών ξηράς σκόνης που χρησιμοποιούν ευρέως οι έλληνες ασθενείς (Diskus®, Elpenhaler®, Turbuhaler®) για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη έρευνα αξιολόγησης στην Ελλάδα της χρήσης εισπνευστικών συσκευών ξηράς σκόνης από 58 ερευνητές σε 755 ασθενείς.
Τα αποτελέσματα και τα στοιχεία της μελέτης έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Πανελλήνιο και στο Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο και είναι δημοσιευμένα και διαθέσιμα σε έγκυρο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό (D. Bouros et al. Journal of Pulmonary & Respiratory Medicine 2016: vol6; iss4;).
Σύμφωνα με τη μελέτη, πρωταρχικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των εισπνεόμενων φαρμάκων και την ικανοποίηση των ασθενών από τη φαρμακευτική αγωγή αναδεικνύεται η ορθή χρήση των εισπνευστικών συσκευών και η αποφυγή των «κρίσιμων λαθών».
Για τον λόγο αυτόν, η εκπαίδευση του ασθενούς από τον ιατρό στην ορθή χρήση της συσκευής παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Παράλληλα, η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς από τους ιατρούς συμβάλλει αποφασιστικά στον έλεγχο της αναπνευστικής νόσου.
Η εισπνευστική συσκευή Elpenhaler® είναι προϊόν Ερευνας και Ανάπτυξης της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας Elpen, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Critical steps αναδείχθηκε ως η συσκευή με τη μεγαλύτερη βελτίωση ως προς τα κρίσιμα λάθη, κατά την αξιολόγηση της χρήσης σε διάστημα ενός μήνα μετά την πρώτη εφαρμογή. Παράλληλα, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν τη συσκευή Elpenhaler® επέδειξαν υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τη χρήση της σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες ασθενών στις άλλες εισπνευστικές συσκευές.
Η συσκευή Elpenhaler® αποτελεί πρωτότυπη, πνευματικά διεθνώς κατοχυρωμένη, εισπνευστική συσκευή ξηράς σκόνης, η οποία διατίθεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ