Η κυρία Αφροδίτη Σιώκου,HR Head Greece, SEE & Israel, απασχολείται στον φαρμακευτικό κλάδο από το 1998 και εργάζεται στη Merck Ελλάδος τα τελευταία 17 χρόνια. Το 2008 ανέλαβε τη θέση της HR Managerκαι από το 2016 έχει αναλάβει τη θέση HR Head Greece & SEE, με ευθύνη, πλέον της Ελλάδας, και για τις χώρες Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία. Το 2018 προστέθηκε και το Ισραήλ. Το 2017 και το 2018 η Merck Ελλάδος έλαβε την πιστοποίηση ενός από τους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα (Τop Εmployer Greece).

Πρόσφατα η Merck έλαβε για δεύτερη χρονιά τη διάκριση «Τop Employer Europe» και «Top Employer Greece». Τι σημαίνει ακριβώς αυτή η διάκριση για τη Merck Ελλάδος;
«Για δεύτερη συνεχή χρονιά λάβαμε την πιστοποίηση από το Top Employers Institute ως ένας από τους Κορυφαίους Εργοδότες στην Ελλάδα για το 2018 (Top Employer Greece 2018) καθώς και ένας από τους Κορυφαίους Εργοδότες στην Ευρώπη για το 2018 (Top Employer Europe 2018).
Η ετήσια διεθνής έρευνα, η οποία βασίζεται σε έρευνα βέλτιστων πρακτικών HR (HR Best Practices) και εξωτερικού ελέγχου, πραγματοποιείται από το Top Employers Institute και αναγνωρίζει κορυφαίους εργοδότες με βάση τα επιτεύγματά τους στα υψηλότερα πρότυπα αριστείας ως προς τις συνθήκες εργασίας.
Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Merck Ελλάδος ανήκει για δεύτερη συνεχή χρονιά στις εταιρείες που ξεχωρίζουν για τις άριστες συνθήκες εργασίας, καλλιεργούν και αναπτύσσουν ταλέντα σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και βελτιστοποιούν τις πρακτικές απασχόλησης.
Αυτή η επίσημη πιστοποίηση αποτελεί τιμή για την εταιρεία μας, καθώς έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε τους εργαζομένους ώστε να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό στην καθημερινή εργασία. Εστιάζουμε στη διατήρηση και εξέλιξη ενός πλαισίου συνεργασίας και δημιουργικότητας, ώστε οι άνθρωποί μας να αναπτύσσονται επαγγελματικά και να εμπνέονται, ενισχύοντας περαιτέρω την αποστολή της Merck για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ποιες είναι οι βασικές αρχές και οι αξίες οι οποίες διέπουν την εταιρική λειτουργία;
«Με παράδοση 350 ετών, προωθούμε τεχνολογίες προστιθέμενης αξίας προς όφελος των ασθενών, των πελατών αλλά και των εργαζομένων μας, οι οποίοι ξεπερνούν συνολικά τους 53.000 σε 66 χώρες παγκοσμίως. Το έργο μας διέπεται από τις εταιρικές αξίες της υπευθυνότητας, του σεβασμού, της ακεραιότητας, της διαφάνειας, του θάρρους και της επίτευξης. Αυτές οι αξίες διαμορφώνουν την καθημερινή μας εργασία, τις αλληλεπιδράσεις μας με τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους συναδέλφους μας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις».
Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των ανθρώπων που εργάζονται στη Merck, ποιες είναι οι πολιτικές που ακολουθείτε σε επίπεδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού;
«Η κουλτούρα της ομαδικότητας και της ανοικτής επικοινωνίας είναι η βάση. Σε επίπεδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, κινούμαστε σε τρεις μεγάλους άξονες: την Προσέλκυση και Επιλογή, τη Δέσμευση και Ανάπτυξη και τα Συστήματα Ανταμοιβών. Κάθε εργαζόμενος είναι ένας σπουδαίος συνεργάτης. Για τον λόγο αυτόν φροντίζουμε να μας αναγνωρίζει ως έναν ελκυστικό εργοδότη, να εκτιμά την εταιρεία, να αισθάνεται χαρά που εργάζεται στη Merck και φυσικά να ανταμείβεται ικανοποιητικά».

Πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη και η εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού στη Merck;
«Στη Merck έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Το ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης και οι εσωτερικές ευκαιρίες για όλους τους εργαζομένους εξασφαλίζουν τη μελλοντική επιχειρηματική επιτυχία της Merck. Κάθε εργαζόμενος έχει σαφή εικόνα και εξατομικευμένο ετήσιο Πλάνο Ανάπτυξης σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές του ανάγκες, τις ανάγκες της εταιρείας και τους στόχους ανάπτυξης που έχει θέσει.
Η συνεχής βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εργαζομένων μας μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την προώθηση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας μας όσον αφορά στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης ταλέντων (Potential Management) πραγματοποιείται περαιτέρω σχεδιασμός καριέρας για επιλεγμένους εργαζομένους».

Ζούμε σε μία «digital» εποχή. Με ποιον τρόπο αξιοποιείτε την τεχνολογία και τα διαθέσιμα εργαλεία;
«Στη Merck αξιοποιούμε στο έπακρο όλα τα εργαλεία που μας παρέχει η τεχνολογία. Η διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων του HR πραγματοποιούνται μέσα από εύχρηστες πλατφόρμες και εφαρμογές. Για παράδειγμα οι διαδικασίες στοχοθέτησης, αξιολόγησης, εκπαιδεύσεων, ανταμοιβών, θέσεων εργασίας, peopleanalytics κ.ά. γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Πρόσφατα στα «digital» εργαλεία μας προστέθηκε και η διαχείριση όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Πολλές εταιρείες έχουν θέσει υψηλούς στόχους για το 2020. Υπάρχει ένας τέτοιος στόχος για το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού τη Merck Ελλάδος;
«Στόχος του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Merck είναι και παραμένει ενεργή η συμβολή μας στην επίτευξη των εταιρικών στόχων, με γνώμονα πάντα τους πελάτες μας και τους ασθενείς.
Βασική προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε το καλό εσωτερικό κλίμα και να συνεχίσουμε να έχουμε τους ανθρώπους μας στο επίκεντρο μέσω της συνεχιζόμενης δέσμευσης, της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους και της αποδοχής της διαφορετικότητας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ