«Οι προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της DEMO και το 2018 είναι μεγάλες και βασίζονται σε όλη την υποδομή, τις επενδύσεις και την εργασία που έγινε τις χρονιές που προηγήθηκαν».
Την παραπάνω υπόσχεση έδωσε η κυρία Ιωάννα Δέμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της DEMO ΑΒΕΕ, μιλώντας στην εκδήλωση «Diamonds of the Greek Economy 2018». Στην εκδήλωση η φαρμακοβιομηχανία DEMO απέσπασε, για άλλη μια χρονιά, σημαντική διάκριση για την επιχειρηματική πορεία της και το υγιές μοντέλο ανάπτυξής της.
Σύμφωνα με την κυρία Δέμου, η εταιρεία διευρύνει το ήδη εκτεταμένο νοσοκομειακό χαρτοφυλάκιο, αναπτύσσοντας σημαντικό αριθμό νέων, ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων.
Παράλληλα, ενισχύει την παρουσία της στην αγορά εκτός νοσοκομείου με νέες, από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες, σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, ενώ επεκτείνεται και στην κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επιλέγοντας σκευάσματα υψηλών προδιαγραφών και κλινικώς πιστοποιημένα.
Ενας από τους σημαντικότερους στόχους είναι η περαιτέρω διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της DEMO με την προσθήκη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, κυρίως βιο-ομοειδών ή άλλων βιοφαρμακευτικών προϊόντων τα οποία προορίζονται για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις. «Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το επιστέγασμα αποκλειστικών συνεργασιών της εταιρείας μας με σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά» σημείωσε η κυρία Δέμου.

Υπερδιπλασιασμός των πωλήσεων

Με αιχμή τις εξαγωγές, από το 2008 έως σήμερα η DEMO έχει υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό και έχει κατορθώσει να ξεγλιστρήσει από τη βαθιά ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 2007-2017 σχεδόν διπλασίασε τον κύκλο εργασιών της, από 79 εκατ. ευρώ το 2007 σε 136 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 53,1 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019. Πιο συγκεκριμένα, αναβαθμίστηκαν και επεκτάθηκαν όλες οι γραμμές παραγωγής, με στόχο τον πολλαπλασιασμό της δυναμικότητας της εταιρείας. Ουσιαστικά αναμένεται τριπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας μέσα σε ενάμιση χρόνο. Σε νούμερα αυτό σημαίνει ότι η DEMO πραγματοποίησε την τελευταία δεκαετία επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία) στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις. Απ’ αυτά, τα 10 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Η εταιρεία ανέπτυξε ήδη επτά νέα προϊόντα στα εργαστήριά της, ενώ σχεδίασε και ετοιμάζεται να λανσάρει άλλα 21 πόσιμα και συμπληρώματα διατροφής στην ελληνική αγορά. Παράλληλα πραγματοποίησε 182 νέες εγκρίσεις διεθνώς. Τα ανωτέρω αποτελέσματα αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της DEMO, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα στη νοσοκομειακή αγορά, ενώ το 82% της παραγωγής της εξάγεται σε 85 χώρες σε όλον τον κόσμο. Από τα τέλη του 2013, η εταιρεία έχει επεκταθεί στη Γερμανία, με τη θυγατρική DEMO Pharmaceutical GmbH με έδρα στο Μόναχο, ενώ είναι επίσημος προμηθευτής φαρμάκων στα Ηνωμένα Εθνη, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον Ερυθρό Σταυρό και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Κρυονέρι κατασκευάζεται η 4η μονάδα παραγωγής, η οποία και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019. Ηδη, παραλήφθηκαν νέα μηχανήματα που θα τριπλασιάσουν την παραγωγική δυνατότητα σε μικρούς χρόνους παράδοσης.


Ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική προσφορά

Μεγάλο βάρος δίνει η φαρμακευτική εταιρεία DEMO και στο ανθρώπινο δυναμικό. Από το 2011, οπότε ουσιαστικά ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν προχώρησε σε περικοπές, αλλά αντιθέτως προσέφερε –κάτι που εξακολουθεί να πράττει –νέες θέσεις και ευκαιρίες εργασίας.
Πριν από δύο χρόνια η DEMO απασχολούσε 650 άτομα και σήμερα 870, με το 65% των εργαζομένων να είναι ηλικίας 25-40 και ένα στα τρία άτομα να έχει τουλάχιστον οκταετή εμπειρία. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και «τροφοδοτείται» από υψηλό επιστημονικό προσωπικό, κάτι που αποκτά μεγαλύτερη σημασία τώρα, στην εποχή του brain drain.
Παράλληλα, η DEMO στηρίζει Φορείς και Οργανισμούς, όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το «Coeurs pour Tous» (σ.σ.: «Καρδιές για όλους), το «Μαζί για το Παιδί», το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ», ενώ είναι χορηγός στην προσπάθεια της Ομάδας Αιγαίου.
Στον πυρήνα της κοινωνικής προσφοράς της DEMO βρίσκεται και η εθελοντική προσφορά των εργαζομένων. Το 2018 διοργανώθηκε για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά η ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας των εργαζομένων της εταιρείας. Οι μονάδες που συλλέγονται κάθε χρόνο εμπλουτίζουν την Τράπεζα Αίματος της DEMO και είναι διαθέσιμες για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών του ανθρώπινου δυναμικού της.
Η εταιρεία υποστηρίζει τον Οργανισμό MAKE –A –WISH (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) υιοθετώντας ευχές και συμμετέχοντας στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την ομάδα του.
Τέλος, εκτός από την ποδοσφαιρική Ομάδα της DEMO, που αναδείχθηκε για 4η χρονιά πρωταθλήτρια 2018 στο τουρνουά 5 Χ 5 του ΣΦΕΕ, πρόσφατα συστάθηκε και η θεατρική ομάδα των εργαζομένων με τον τίτλο «panDEMOnium», η οποία «ανέβασε» το έργο «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ». Το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Περικλή Βασιλόπουλου, πήρε σάρκα και οστά επί της σκηνής της DEMO και απέδειξε ότι ένα έργο που γράφτηκε το 1981 συνεχίζει να είναι επίκαιρο και να συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ