από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις ΑΔΜΗΕ-Euroasia για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα αποφασίσει, πιθανώς και την επόμενη εβδομάδα, το ποιος θα αναλάβει το έργο.
Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις ΑΔΜΗΕ-Euroasia για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector (προωθεί τη διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης - Αττικής) όσον αφορά στο έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.

Η σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών - παρουσία του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Νίκου Μπουλαξή και εκπροσώπων της αντίστοιχης κυπριακής Αρχής, του ACER  (Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) και της Κομισιόν - οδηγήθηκε σε οριστικό αδιέξοδο. Η δεκαήμερη προθεσμία που είχε δώσει ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να γίνουν προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η εταιρεία του Euroasia ζητούσε να έχει τον έλεγχο στις τεχνικές προδιαγραφείς και στις προκηρύξεις του έργου.

Έτσι, πλέον η ΡΑΕ έχει περιθώριο δύο μηνών για να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα προχωρήσει το σημαντικό έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη, οπότε ο ACER ολοκλήρωσε την έκθεσή του για τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of common interest - PCIs), στα οποία έχει περιληφθεί η συνολική κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (τμήμα της αποτελεί η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής). Ο Οργανισμός διαπίστωσε διετή καθυστέρηση, σε ένα έργο που θεωρεί στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το project θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να είναι έτοιμο πριν το 2020, καθώς τότε, εξαιτίας κοινοτικών περιορισμών, θα πρέπει η Κρήτη να απαλλαγεί από τις ρυπογόνες θερμικές μονάδες, με κίνδυνο να δημιουργηθεί έλλειμμα ισχύος στο νησί. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπουλαξής, δεσμεύτηκε ότι θα συγκαλέσει άμεσα ολομέλεια του ΔΣ της ΡΑΕ, προκειμένου να αποφασίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, πιθανώς και εντός της επόμενης εβδομάδας,  για το μέλλον της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης. Όπως αναφέρουν παράγοντες που βρίσκονταν κοντά στις διαπραγματεύσεις, πιθανότατα θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο προκήρυξης διαγωνισμού και ενδεχομένως το έργο κατασκευής θα ανατεθεί στον ΑΔΜΗΕ, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε επίσης:Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-