Υπόθεση παράνομης εισόδου στη χώρα μας προσφύγων από τη Συρία με κρουαζιερόπλοιο απασχολεί τις τελευταίες 48 ώρες το Λιμενικό Σώμα –Ελληνική Ακτοφυλακή.

Αρχικά στελέχη του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες εντόπισαν το απόγευμα της Τρίτης σε ξενοδοχείο στην περιοχή Κρεμαστή τέσσερις πρόσφυγες οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα κρουαζιερόπλοιου «αμφιβόλου γνησιότητας», καθώς και ταυτότητες οι οποίες είχαν δηλωθεί ως κλαπέντες-απωλεσθέντες. Στους λιμενικούς υποστήριξαν πως τα έγγραφα τα είχαν προμηθευτεί από μια 29χρονη από την Ουκρανία η οποία επίσης συνελήφθη.
Ακολούθως οι λιμενικοί έκαναν έρευνες στις περιοχές Μανδράκι και Παλαιά Πόλη όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ακόμη πέντε πρόσφυγες, επιβάτες του ίδιου κρουαζιερόπλοιου, «για τη μη επιβίβαση εκ νέου στο πλοίο πριν τον απόπλου του, χωρίς να ενημερωθεί η οικεία Λιμενική Αρχή, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία».
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενώ οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα μας με τους πρώτους τέσσερις να κατηγορούνται και για τα πλαστά έγγραφα.
Το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του και όταν έφτασε το πρωί της Τετάρτης στο νέο λιμένα Μυκόνου κατά τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν 14 επιβάτες, τα ταξιδιωτικά έγγραφα των οποίων βρέθηκαν επί του πλοίου και κατασχέθηκαν. Όπως αναφέρουν πληροφορίες και αυτοί είναι πρόσφυγες από τη Συρία.
Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των εννέα
προσφύγων που συνελήφθησαν στη Ρόδο.
Από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο απέπλευσε σήμερα Πέμπτη στις 05:05 για λιμένα Θήρας.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης οι λιμενικοί εξετάζουν προσεκτικά το δρομολόγιο που έκανε το πλοίο για να εξακριβωθεί που αποβιβάστηκαν οι 14 πρόσφυγες.