Σχέδια νόμου, με ευρύ θεματικό φάσμα – από την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ως και τη θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, Κώδικα που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου-, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Με αιχμή του δόρατος το νομοθέτημα για τη Δικαστική Αστυνομία, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση του την προσεχή Τρίτη, στη Βουλή.

Η στελέχωςη της Δικαςτικής Αςτυνομίας αρχικώς θα γίνει με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ στη συνέχεια προβλέπονται προσλήψεις, προκειμένου η νέα υπηρεσία να στελεχωθεί μεταξύ άλλων με εξειδευμένους υπαλλήλους – πραγματογνώμονες, υπό την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών.

Το νομοθέτημα έχει και οικονομική – ειςπρακτική χροιά, καθώς θα υπάρξει διέξοδος ως προς την -προβληματική μέχρι- σήμερα εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, που παραμένουν στα συρτάρια, και άρα έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

Ο ευρωπαίος εισαγγελέας

Παράλληλα, στην τελική ευθεία τους, βρίσκονται τα σχέδια νόμου για τον ευρωπαίο εισαγγελέα και τα προσωπικά δεδομένα, μετά και τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό.

Αναρτημένο στη δημόσια διαβούλευση είναι πλέον το σχέδιο νόμου για τον κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που – όπως είπε ο υπουργός – θεσμοθετείται για πρώτη φορά.

Επίσης, άμεσα αναμένεται να κατατεθούν οι διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ μείζονος σημασίας για την αποσυμφόρηση του Εφετείου Αθηνών θεωρείται η παράδοση δυο αιθουσών στο κτίριο Κεράνης. Στην προοπτική αυτή, θεωρείται πολύ πιθανή η επίσπευση πολυπρόσωπων δικών, μεταξύ άλλων και αυτής της Χρυσής Αυγής.

Η απόφαση για τη Μολδαβή

Ο υπουργός έκανε γνωστή την απόφαςή του να μην εκδοθεί τελικά η Μολδαβή υπήκοος, θύμα trafficking, για την οποία ο Αρειος Πάγος, έχει αποφανθεί υπέρ του αιτήματος έκδοςής της. Ο υπουργός ανέφερε ότι έπειτα από ενδελεχή μελέτη του φακέλου αποφάσισε την μη έκδοση της λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα trafficking.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου δημοσιογράφου και συγγραφέα Τουργκούτ Καγιά, για τον οποίο επίσης ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο υπουργός Δικαιοςύνης ανέφερε ότι ο Καγιά έχει καταθέσει αίτημα για παροχή αςύλου, ως εκ τούτου μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης, ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα της έκδοσης.

Σπίτια για σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά

Τη δημιουργία ειδικών χώρων για σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά, ευρύτατα διαδεδομένων στη διεθνή πρακτική (στην Τουρκία υπάρχουν ήδη 30 τέτοιες δομές), οι οποίες θα επιγράφονται ως «Σπίτι του Παιδιού», ανακοίνωσε ο κ. Κοντονής, παρουσία της Μαρίας Γιαννακάκη, αρμοδίας γενικής γραμματέως Δικαιωμάτων. Οι δομές αυτές είναι έτοιμες σε Αθήνα και Πειραιά ενώ με τη συνδρομή του «Χαμόγελου του Παιδιού» σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογη και στη Θεσσαλονίκη.

Στο «Σπίτι του Παιδιού», θα υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης των παιδιών αυτών, παρουςία ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών) και εισαγγελικών λειτουργών, προκειμένου να αποφεύγονται οι ανέναες και οδυνηρές δικαστικές διαδικαςίες. Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι κατά μέσο όρο ένα παιδί που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να καταθέσει έως και 14 φορές ενώπιον των αρχών…

Στόχος η «δίκη χωρίς χαρτιά»

Αναφερόμενος στα θέματα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ο υπουργός διατύπωσε «παράπονα», καθώς η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια δεν έχει βρει την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους δικηγόρους. Σε κάθε περίπτωση, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από 16 Ιουλίου και σε 19 Ειρηνοδικεία της Αττικής, στο πλαίσιο της προσπάθειας για «δίκη χωρίς χαρτιά».