Συνεχίζονται οι τριβές και οι παρασκηνιακές κινήσεις στην λεωφόρο Κατεχάκη ύστερα από τον σχηματισμό φακέλου από την ΕΥΠ , με 120 cd με υποκλαπείσες συνομιλίες για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος, που απεκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής»

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας στάλθηκαν στην δικαστική λειτουργό κυρία Πόπη Παπανδρέου που έχει χειρισθεί στο παρελθόν σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς.

Στοιχεία αυτού του φακέλου και ορισμένοι αποσπασματικοί διάλογοι φέρεται να έχουν επηρεάσει -ατύπως- την τελευταία διετία και τις κρίσεις ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ .

Κι αυτό διότι μόλις η ΕΥΠ εντόπισε ορισμένες επιλήψιμες συνομιλίες τους, ζήτησε από κυβερνητικά στελέχη την απομάκρυνσή τους από το αστυνομικό σώμα. Χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της έρευνας και τι ακριβώς αφορούσαν αυτές οι «ύποπτες στιχομυθίες»
. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πράγματι απομακρύνθηκαν, με επίκληση υπηρεσιακών λόγων. Με τους λόγους της εύσχημης αποπομπής τους να μην ήταν γνωστοί τόσο στους ίδιους όσο και σε επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ που είχαν αποδεχθεί τις «μυστικές εισηγήσεις» της ΕΥΠ.

Ομως τώρα, η εμφάνιση των στοιχείων δημιουργεί νέο κύκλο τριβών αφού ανώτατα στελέχη της Κατεχάκη εκτιμούν ότι «τα όσα προκύπτουν από τους διαλόγους αυτούς δεν είναι ευκρινή, δεν προκύπτει με σαφήνεια κάτι σε βάρος των εκδιωχθέντων αξιωματικών και η ΕΥΠ προχώρησε σε άστοχες εισηγήσεις. Κι αυτό με το δεδομένο ότι οι μυστικές υπηρεσίες, βάσει νόμου, δεν μπορούν να προχωρούν σε επιχειρήσεις ελέγχου ατόμων ή συλλογής στοιχείων, ώστε να διασταυρώνουν πολλά από τα στοιχεία που προκύπτουν από υποκλαπείσες συνομιλίες». Καθώς κι ότι «αυτές οι αστοχίες και οι παρανοήσεις στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ μπορεί να δημιουργήσουν σειρά δικαστικών εμπλοκών κι όχι μόνο…».

Από την άλλη πλευρά διατυπώνεται η άποψη ότι «ορισμένες στιχομυθίες αστυνομικών υποκρύπτουν πράγματι παράνομες συναλλαγές με ιδιώτες», καθώς κι ότι «η ΕΥΠ είχε προχωρήσει σε εκτεταμένη έρευνα με σοβαρά στοιχεία για ύποπτες κινήσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης και σε περιφερειακά πρόσωπα. Κι αυτό θα φανεί όταν αναδειχθούν όλα τα στοιχεία του φακέλου».