Κατατέθηκε η τροπολογία Σκουρλέτη για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθηνών και της Αττικής.
Εκτός από αυτό προβλέπεται και η δυνατότητα του επικεφαλής ενός συνδυασμού να είναι υποψήφιος έως και σε τρεις εκλογικές περιφέρειες αντί μέχρι δυο που προβλέπεται σήμερα. Ειδικότερα, με την τροπολογία αυξάνονται κατά τρεις (δηλαδή, από πέντε σε οκτώ) οι εκλογικές περιφέρειες του νομού Αττικής.
Συγκεκριμένα, η Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών διαιρείται σε τρεις περιφέρειες, η Περιφέρεια Αττικής σε δυο ενώ επανακαθορίζονται οι δήμοι που αποτελούν την Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
«Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών κρίνεται αναγκαία για λόγους ισονομίας και διαφάνειας», αναφέρεται και «αντιμετωπίζεται ριζικά η φαλκίδευση της έννοιας της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης».
Όσον αφορά την διεύρυνση της δυνατότητας του επικεφαλής συνδυασμού να είναι υποψήφιος σε περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες έως και τρεις, αιτιολογείται με το επιχείρημα ότι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα πολιτικά κόμματα και κυρίως τα μικρότερα την δυνατότητα να προβλέψουν με σχετική βεβαιότητα σε ποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να καταλάβουν έδρα και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή του επικεφαλής του συνδυασμού, του παρέχεται η ευκαιρία να είναι υποψήφιος σε περισσότερες περιφέρειες απ’ ότι ισχύει σήμερα.
Εν τω μεταξύ, με άλλη τροπολογία το ΥΠΕΣ συστήνει επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης σχετικά με την ψήφο των εκτός Επικράτειας εκλογέων.