Ασχημα μαντάτα για τα ελληνικά κρατικά νοσοκομεία καθώς η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche αποφάσισε να μην τους πουλάει πλέον φάρμακα. Σε αυτά συγκαταλέγονται και παρασκευάσματα κατά του καρκίνου.

Ο λόγος της διακοπής είναι ότι τα νοσοκομεία αρνούνται, ή ακριβέστερα αδυνατούν, να εξοφλήσουν τα χρέη τους, πολλά εκ των οποίων έχουν διάρκεια τριών ή τεσσάρων ετών.

«Κάποτε έρχεται η στιγμή που οι συναλλαγές γίνονται εντελώς ασύμφορες» δήλωσε ο πρόεδρος της Roche Σέβεριν Σβαν στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». Τόνισε ωστόσο ότι ο όμιλός του θα αυξήσει τις πωλήσεις σε ελληνικά φαρμακεία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός των ασθενών.

Τα ελληνικά κρατικά νοσοκομεία, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οφείλουν τεράστια ποσά στις φαρμακοβιομηχανίες. Τον Ιούνιο του 2011 είχε πληρωθεί μόνο το 37% των φαρμάκων που είχαν παραδοθεί από τις αρχές του 2010 – ησυνολική τους τιμή υπολογίζεται σε 1,9 δισ. δολάρια – ενώ ως το 2015 (αν ληφθούν υπόψη και οι νέες περικοπές του κράτους στον τομέα της υγείας ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων) θα προστεθούν άλλα 1,43 δισ.

Με παρόμοια προβλήματα απειλούνται τώρα και άλλες «προβληματικές» χώρες της ευρωζώνης. Η διακοπή πωλήσεων θα μπορούσε να επεκταθεί σύντομα και στην Ισπανία, προειδοποίησε ο κ. Σβαν. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με ορισμένα νοσοκομεία στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, τα οποία έχουν κηρύξει προ πολλού στάση πληρωμών.