Μπορεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν βάλει πλέον στην διαδικασία της παραγωγής τους και μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων κάθε είδους (μικρά, οικογενειακά, σπορ, πολυτελή ακόμη και φορτηγά) όμως το μεγάλο πρόβλημα για την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει η αυτονομία τους.

Ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί σε καμία χώρα ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονάδων φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Διάφορες χώρες προσπαθούν να τοποθετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς φόρτισης και εντός των αστικών περιοχών αλλά και στις εθνικές οδούς αλλά χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να μπορούν οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων να είναι σίγουροι ότι μπορούν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι και να ταξιδέψουν οπουδήποτε χωρίς να κινδυνέψουν να ξεμείνουν από… ηλεκτρικά καύσιμα.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ο χρόνος φόρτισης. Τα πρώτα συστήματα φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων χρειάζονταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να γεμίσουν τις μπαταρίες των οχημάτων. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σημαντική εξέλιξη σε αυτό τον τομέα αφού αναπτύσσονται συνεχώς νέα συστήματα που φορτίζουν ολοένα και πιο γρήγορα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η σουηδική εταιρεία ABB υποστηρίζει ότι κατασκεύασε το ταχύτερο σύστημα φόρτισης που υπάρχει αυτή την στιγμή.
Το Terra High Power DC όπως ονομάζεται αυτό το σύστημα ισχύος 350 kilowatt μπορεί σύμφωνα με τους κατασκευαστές του να δίνει αυτονομία περίπου 200 χλμ. σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μια φόρτιση διάρκειας οκτώ λεπτών. Η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει περίπου 6,5 χιλιάδες τέτοια συστήματα σε 60 χώρες.