Το διασημότερο υπερηφαίστειο στον κόσμο είναι το Γέλοουστοουν. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα «υπερηφαίστεια» του πλανήτη και μια έκρηξη του μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να θάψει μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής κάτω από τέφρα και να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε πλανητικό επίπεδο.

Η τελευταία φορά που το Γελοουστόουν εξερράγη ήταν πριν από περίπου 640 χιλιάδες έτη και οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχει περάσει πολύς καιρός που το υπερηφαίστειο έχει μείνει… σιωπηλό και θεωρούν ότι εδώ και καιρό έχουμε εισέλθει σε μια εποχή που ανά πάσα στιγμή μπορεί το ηφαίστειο να ξυπνήσει.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται αξιοσημείωτη δραστηριότητα στο Γέλοουστοουν η οποία υποχρέωσε τους επιστήμονες να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση παρατηρώντας τα διάφορα γεωλογικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του ηφαιστείου η οποία συνδέεται από τους ειδικούς άμεσα με τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν στον εσωτερικό του αυτή την περίοδο. Στην διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες στο εσωτερικό του υπερηφαιστείου οι οποίες υπέδειξαν την παρουσία ενός τεράστιου θαλάμου μάγματος και μιας στήλης μάγματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας υποστηρίζουν ότι βρήκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της στήλης του μάγματος η οποία είναι και αυτή που τροφοδοτεί με υλικό από το εσωτερικό του πλανήτη το ηφαίστειο, υλικό το οποίο κάποια στιγμή το ηφαίστειο θα… αποβάλει από το εσωτερικό του με βίαιο τρόπο.

Δείτε σχετικά: Γιγάντιος θάλαμος μάγματος τροφοδοτεί το Γέλοουστοουν