Ο Σνούτι, ένας μανάτος ή «θαλάσσια αγελάδα» που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία το 1948 και θεωρούνταν ο γηραιότερος του κόσμου, πέθανε σε «θλιβερό ατύχημα» στη Φλόριντα μία ημέρα μετά τα 69α γενέθλιά του.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Μουσείου της Νότιας Φλόριδας όπου ζούσε εδώ και δεκαετίες το άτυχο ζώο, ο Σνούτι σφηνώθηκε σε μια στενή σήραγγα συντήρησης μέσα στη δεξαμενή του. Η πόρτα της σήραγγας κανονικά ήταν σφραγισμένη για να εμποδίζει τη διέλευση των ζώων, είχε όμως χαλάσει και παρέμενε ανοιχτή.

Δύο πιο νεαροί μανάτοι μπορούσαν να μπουν και να βγουν από τη σήραγγα, όμως ο μεγαλόσωμος Σνούτι σφηνώθηκε στον κλειστό χώρο και βρέθηκε νεκρός από πνιγμό.

Θύμα της περιέργειάς του;

Ο Σνούτι ίσως έπεσε έτσι θύμα της περιέργειας των μανάτων να εξερευνούν το περιβάλλον τους. Αυτά τα άκακα, φιλήσυχα ζώα βόσκουν φύκια στα ρηχά νερά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ενώ ένα διαφορετικό είδος ζει στις δυτικές ακτές της Αφρικής.

Στενοί συγγενείς των ελεφάντων, αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 4 μέτρα και σε βάρος τα 590 κιλά.

Οι μανάτοι δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, ωστόσο και τα τρία είδη θεωρούνται απειλούμενα, καθώς η ανάπτυξη των ακτών έχει συρρικνώσει τους βιοτόπους τους.
Newsroom ΔΟΛ