Στη μεγάλη Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα, στελέχη της βιομηχανίας αναφέρουν ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια το ήμισυ του παγκόσμιου στόλου αεροπλάνων θα προσφέρουν διαδικτυακή σύνδεση εν πτήσει, χάρη και σε μια νέα γενιά τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Euroconsult, μέχρι το 2021 ο αριθμός των αεροπλάνων που προσφέρουν Internet στον αέρα θα έχουν αυξηθεί στα 17.000, από μόλις 6.500 το 2016.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι τα έσοδα για τις εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες έφτασαν το 1 δισ. δολάρια το 2006 και αναμένεται να εκτιναχθούν στα 6,5 δισ. έως το 2026.

Κινητήρια δύναμη μια νέα γενιά δορυφόρων

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βασική κινητήρια δύναμη είναι μια νέα γενιά δορυφόρων που επιτρέπουν τη μετάδοση βίντεο και επιτρέπουν τη χρήση μικρότερων, ελαφρύτερων κεραιών στα αεροσκάφη.

Οι υπηρεσίες αυτές απέχουν πολύ από τα πρώτα συστήματα που εμφανίστηκαν πριν από μια πενταετία και ήταν τόσο αργά ώστε μετά βίας επέτρεπαν τον έλεγχο των email.

Σημαντικό ρόλο παίζουν ωστόσο και οι επίγειες υποδομές. Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που δημιούργησαν δίκτυο επίγειων κεραιών για Διαδίκτυο εν πτήσει. Περίπου 4.000 αμερικανικά αεροπλάνα προσφέρουν σήμερα διαδικτυακή σύνδεση, συγκριτικά με μερικές εκατοντάδες στην Ευρώπη.

Αναλυτές της βιομηχανίες εκτιμούν ότι η πρόσφατη απαγόρευση που επέβαλαν ΗΠΑ και Βρετανία στη μεταφορά φορητών και τάμπλετ στην καμπίνα δεν θα μειώσουν σημαντικά τη ζήτηση, αφού όλο και περισσότεροι χρήστες προτιμούν να σερφάρουν από το κινητό.
Newsroom ΔΟΛ