Με εντυπωσιακή διακομματική πλειοψηφία, το κοινοβούλιο της Σουηδίας ψήφισε νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2045.

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε από διακομματική επιτροπή και έγινε δεκτό με 254 ψήφους υπέρ και μόλις 42 κατά, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.

Ιδρυση Συμβουλίου Κλιματικής Πολιτικής

Προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση ανεξάρτητου Συμβουλίου Κλιματικής Πολιτικής και την επανεξέταση του σχεδίου δράσης κάθε τέσσερα χρόνια.

Όταν η σκανδιναβική χώρα πετύχει τον στόχο, οι λιγοστές εγχώριες εκπομπές άνθρακα θα αντισταθμίζονται με τη φύτευση δέντρων ή την επένδυση σε περιβαλλοντικά προγράμματα στο εξωτερικό.

Προηγούμενος στόχος της Σουηδίας ήταν να ολοκληρώσει τη μετάβαση στην οικονομία ουδέτερου άνθρακα έως το 2050.

50% ανανεώσιμη ενέργεια ως το 2020

Ήδη καλύπτει το 83% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα με πυρηνικούς αντιδραστήρες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, έχοντας πετύχει τον στόχο για 50% ανανεώσιμη ενέργεια ως το 2020, οκτώ χρόνια νωρίτερα από το απαιτούμενο.

Για να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα, η κυβέρνηση θα εστιαστεί τώρα στη μείωση των εκπομπών στις μεταφορές, αυξάνοντας τη χρήση βιοκαυσίμων και ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι εγχώριες εκπομπές προβλέπεται να μειωθούν κατά 85%, με το υπόλοιπο ποσοστό να αντισταθμίζεται μέσω δενδροφύτευσης και περιβαλλοντικών επενδύσεων.
Newsroom ΔΟΛ