Η λεοπάρδαλη του Αμούρ, γνωστή και ως λεοπάρδαλη της Απω Ανατολής, είναι πανέμορφη αλλά επίσης αποτελεί ένα από τα σπανιότερα ζώα του πλανήτη. Πιστεύεται ότι λιγότερα από 70 άτομα ζουν σε άγρια κατάσταση και το είδος κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «εξαφανισμένο» μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Ρωσία, ο κύριος τόπος καταγωγής της μαζί με την Κίνα, έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την επανεισαγωγή της στον φυσικό της χώρο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ένα φιλόδοξο εγχείρημα τέθηκε μόλις σε εφαρμογή: ένα αρσενικό και ένα θηλυκό μεταφέρθηκαν μακριά από τα ανθρώπινα βλέμματα σε ένα πάρκο της Σκωτίας με την ελπίδα ότι θα αναπαραχθούν και θα μεγαλώσουν απογόνους οι οποίοι θα αφεθούν να ζήσουν ελεύθεροι στη ρωσική Απω Ανατολή.

Σε έναν χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτόν στο Εθνικό Πάρκο Αγριας Ζωής των Χάιλαντς στη Σκωτία ζουν πλέον μαζί η Αρίνα, μια θηλυκή λεοπάρδαλη του Αμούρ που γεννήθηκε στον Ζωολογικό Κήπο του Τουάικρος στην Αγγλία, και ο Φρέντο, ένα αρσενικό γεννημένο στον Ζωολογικό Κήπο του Ταλίν στην Εσθονία. Οι ειδικοί για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος ευελπιστούν ότι η Αρίνα και ο Φρέντο θα ζευγαρώσουν και θα φέρουν στη ζωή μικρά τα οποία θα μεγαλώσουν απομονωμένα, χωρίς καμία επαφή με τους ανθρώπους, ώστε να είναι έτοιμα να αφεθούν ελεύθερα και να ζήσουν σε άγρια κατάσταση. Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά και, αν ευοδωθεί, θα προσφέρει σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα επανεισαγωγής της λεοπάρδαλης του Αμούρ.

Μακριά από τους ανθρώπους

«Η ειδικά διαμορφωμένη, εκτός έκθεσης, εγκατάσταση αναπαραγωγής για τη λεοπάρδαλη του Αμούρ ολοκληρώθηκε χάρη σε μια πολύ γενναιόδωρη ανώνυμη δωρεά» δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής των συλλογών του Πάρκου Ντάγκλας Ρίτσαρντσον. «Το πάρκο έχει τεράστιες φυσικές περιοχές και αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να κατασκευάσουμε με εκτεταμένη εγκατάσταση για λεοπαρδάλεις η οποία θα μας επιτρέψει την αναπαραγωγή και ανατροφή μικρών τα οποία δεν θα είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, κάτι το οποίο τα καθιστά άμεσα υποψήφια για το ρωσικό πρόγραμμα επανεισαγωγής».

«Αν οι λεοπαρδάλεις μας γεννήσουν και μεγαλώσουν μικρά εφέτος, θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε λεοπαρδάλεις στη Ρωσία ως τα μέσα του 2018, κάτι το οποίο αναμένουμε με μεγάλο ενθουσιασμό εφόσον αυτού του είδους η προσέγγιση θα συντομεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαδικασία της επανεισαγωγής» πρόσθεσε. «Οι λεοπαρδάλεις μας δεν θα εκτεθούν ποτέ στους επισκέπτες μας, ελπίζουμε όμως να δημιουργήσουμε ένα κέντρο ενημέρωσης το οποίο θα εξηγεί τα πάντα γύρω από αυτό το συναρπαστικό πρόγραμμα διατήρησης και θα εκπαιδεύει το κοινό για τα δεινά που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζώα».