Ερευνητές στην Αυστραλία μετέτρεψαν το κοινό σογιέλαιο του μαγειρέματος σε γραφένιο, το «υλικό-θαύμα» με τις πολλές δυνητικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά, στη βιοϊατρική κ.α. Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει στη μαζική παραγωγή γραφένιου με χαμηλότερο κόστος από ό,τι με άλλες μεθόδους δημιουργίας του. Η έως τώρα αξιοποίησή του γραφένιου καθυστερεί λόγω της υψηλής τιμής του σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά υλικά.


Το υλικό

Το γραφένιο, που ανακαλύφθηκε το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αποτελείται από ένα φύλλο άνθρακα με πάχος μόνο ενός ατόμου. Μεταξύ άλλων, είναι πολύ ανθεκτικό (200 φορές πιο ισχυρό από τον χάλυβα) και πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού (καλύτερος και από τον χαλκό).

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σίδνεϊ και της Κουίνσλαντ, καθώς και του ερευνητικού οργανισμού CSIRO της Αυστραλίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications» Η τεχνική, κατά τους ερευνητές, είναι απλούστερη και ασφαλέστερη από τις υπάρχουσες. Σήμερα ένα φιλμ γραφένιου υψηλής ποιότητας και με διάμετρο δέκα εκατοστών κοστίζει περίπου 750 δολάρια, ενώ με τη νέα μέθοδο το κόστος του θα είναι σημαντικά μικρότερο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δοκιμάσουν το γραφένιο από σογιέλαιο σε διάφορες εφαρμογές, όπως φίλτρα νερού, ηλιακά πάνελ, μπαταρίες κ.α.

Newsroom ΔΟΛ