Οι επιβάτες της εταιρείας αστικών συγκοινωνιών του Σαν Φρανσίσκο μπορούσαν να ταξιδεύουν δωρεάν το Σαββατοκύριακο, έπειτα από επίθεση χάκερ που ζητούσαν λύτρα για να ξεκλειδώσουν τους χιλιάδες μολυσμένους υπολογιστές.

«Σας Χακάραμε. ΟΛΑ τα δεδομένα έχουν κρυπτογραφηθεί» έλεγε το μήνυμα που εμφανιζόταν στις οθόνες των υπαλλήλων της Δημοτικής Υπηρεσίας Μεταφορών, η οποία διαχειρίζεται τα τρένα, τα λεωφορεία και τα διάσημα τραμ της πόλης. Όπως αναφέρει το Hoodline, τα μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων εμφάνιζαν το μήνυμα «εκτός λειτουργίας».

Χορεύοντας στους ρυθμούς του… Mamba

Το μήνυμα στα μολυσμένα PC έκλεινε με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία έπρεπε να απευθυνθεί η εταιρεία προκειμένου να πληρώσει λύτρα ύψους 100 bitcoin, λίγο περισσότερο από 73.000 δολάρια.

Ως αντάλλαγμα, οι χάκερ υπόσχονταν να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα στους 2.000 υπολογιστές που ισχυρίζονται ότι μόλυναν στο δίκτυο της υπηρεσίας. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο HDDCryptor, γνωστό και ως Mamba, το οποίο κρυπτογραφεί τους σκληρούς δίσκους σε συστήματα Windows και ζητά έναν μυστικό κωδικό για να τους ξεκλειδώσει.

Τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων παρέμειναν εκτός λειτουργίας από την Παρασκευή μέχρι το πρωί της Κυριακής, ωστόσο παραμένει άγνωστο πώς η εταιρεία αντιμετώπισε την κρίση.

Όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία της Δημοτικής Υπηρεσίας Μεταφορών, η ζημία από τη μη έκδοση εισιτηρίων αγγίζει τα 560.000 δολάρια την ημέρα.
Newsroom ΔΟΛ