Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό, και μάλιστα ξεπέρασαν πέρυσι τον λιθάνθρακα όσον αφορά την ονομαστική εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτροπαραγωγής, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας μεταμόρφωσης στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, στην οποία πρωτοστατούν οι ανανεώσιμες πηγές» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ Φάτιχ Μπίρολ.

Η ονομαστική ισχύς των αιολικών, ηλιακών και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο έφτασε το 2015 στα 153 gigawatt, 15% περισσότερο σε σχέση με το 2014.

Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, περίπου μισό εκατομμύριο φωτοβολταϊκά πάνελ έμπαιναν σε λειτουργία κάθε μέρα, αναφέρει η IEA.

Στην Κίνα, στην οποία αντιστοιχεί το 40% της ετήσιας αύξησης στην εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, δύο νέες ανεμογεννήτριες έμπαιναν σε λειτουργία κάθε ώρα.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι η ονομαστική ισχύς των ΑΠΕ έχει ξεπεράσει το κάρβουνο δεν σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές παράγουν περισσότερο ρεύμα: σε αντίθεση με τα εργοστάσια λιθάνθρακα, τα αιολικά και ηλιακά συστήματα δεν παράγουν ενέργεια όλο το 24ωρο, γι΄αυτό και η πραγματική ισχύς είναι σημαντικά μικρότερη από την ονομαστική.

Ακόμα κι έτσι, το 2015 ήταν «σημείο καμπής» για τις ΑΠΕ σύμφωνα με την ΙΕΑ, η οποία αναθεώρησε κατά 15% προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των ΑΠΕ το διάστημα 2015-2021.

Υψηλότεροι στόχοι μέχρι το 2021

Το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί από το 23% το 2015 στο 28% το 2021. Οι ανανεώσιμες πηγές εκτιμάται ότι θα καλύψουν το 60% της αύξησης των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια έως το 2021, οπότε η πραγματική ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ θα φτάσει τις 7600 TWh -όσο είναι σήμερα η συνολική ηλεκτροπαραγωγή σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στο ίδιο διάστημα, το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ προβλέπεταν να πέσει κατά 25% και των ανεμογεννητριών κατά 15%.

Η αναθεώρηση της εκτίμησης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ οφείλεται κυρίως στις «πράσινες» πολιτικές που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και το Μεξικό.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αφενός προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αφετέρου παίρνουν μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα, λέει η υπηρεσία.

Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, καθώς οι ΑΠΕ συνεχίζουν να παίζουν μικρό ρόλο στον κλάδο των μεταφορών και στα συστήματα θέρμανσης,.

Η ΙΕΑ προτείνει τώρα στις κυβερνήσεις μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν κατά 30% την ανάπτυξη των ΑΠΕ την επόμενη πενταετία, δημιουργώντας μια παγκόσμια αγορά των 200 gigawatt έως το 2021.