Η Λούσι, ο διασημότερος αυστραλοπίθηκος που έζησε στην Αφρική πριν από 3,18 εκατομμύρια χρόνια, σκοτώθηκε πιθανότατα πέφτοντας από δέντρο, ανακοίνωσαν στην επιθεώρηση «Nature» οι επιστήμονες που μελέτησαν τα απολιθώματά της. Η Λούσι πιθανολογείται ότι έπεσε από ύψος 12 μέτρων, με ταχύτητα μεγαλύτερη των 56 χιλιομέτρων την ώρα. «Υποθέτουμε ότι η Λούσι τέντωσε το χέρι στην προσπάθειά της να μετριάσει την πτώση της», δήλωσε ο ανθρωπολόγος Τζον Κάπελμαν, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, αφού ανέλυσε τα κατάγματα που έφερε.

Ποια είναι
Τα απολιθώματα της Λούσι, που ανήκε στο είδος Australopithecus afarensis, εντοπίστηκαν το 1974 από Αμερικανούς και Γάλλους επιστήμονες στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, η οποία θεωρείται το λίκνο της ανθρωπότητας. Ο Α.afarensis θεωρείτο επί μακρόν ο πιθανότερος άμεσος πρόγονος του γένους Homo, το οποίο εμφανίστηκε πριν από 2 έως 3 εκατομμύρια χρόνια και έδωσε τον σύγχρονο άνθρωπο Homo sapiens.

Ο Κάπελμαν μπόρεσε να εξετάσει λεπτομερώς τον σκελετό της Λούσι, σε πρώτη φάση το 2008, όταν η Λούσι έκανε μια «τουρνέ» σε αμερικανικά μουσεία και έφτασε μέχρι το Πανεπιστήμιο για να υποβληθεί σε σάρωση υψηλής ανάλυσης. Φέτος τον Ιανουάριο ο καθηγητής πήγε στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας όπου φιλοξενείται μόνιμα η Λούσι.

Μελετώντας τα απολιθώματα και τις εικόνες από την τρισδιάστατη σάρωση, ο Κάπελμαν παρατήρησε ότι το δεξί βραχιόνιο έφερε ένα ασυνήθιστο σπάσιμο. «Αυτού του είδους τα κατάγματα συμβαίνουν όταν το χέρι ακουμπήσει στο έδαφος κατά την πτώση». Δημιουργείται έτσι μια «μοναδική υπογραφή» στο ύψος του βραχιόνιου, εξήγησε. Η υπόθεση του Κάπελμαν επιβεβαιώθηκε από έναν ορθοπεδικό χειρουργό, τον Δρ. Στίβεν Πιρς.

Και άλλα κατάγματα, στον αριστερό ώμο, τον δεξί αστράγαλο, το αριστερό γόνατο, τη λεκάνη και σε ένα πλευρό, στηρίζουν τη θεωρία του Αμερικανού καθηγητή. «Θλιβερή είδηση, καημένη Λούσι», σχολίασε ο παλαιοανθρωπολόγος Ιβ Κοπέν, ο οποίος μετείχε στην ομάδα που ανακάλυψε τον σκελετό, μαζί με τον Αμερικανό Ντόναλντ Γιόχανσον και τον Γάλλο γεωλόγο Μορίς Ταϊέμπ.

«Τα δενδρόβια έχουν γενικά εντυπωσιακές ικανότητες ευκινησίας και ισορροπίας. Στα 20 χρόνια που μελετώ τα δενδρόβια (χιμπατζήδες, γορίλες κλπ) στο φυσικό περιβάλλον τους, δεν είδα ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε ο Κοπέν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν διαφωνεί προκαταβολικά με την υπόθεση που έκανε ο Κάπελμαν.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το παραπάνω σκίτσο για να καταγράψουν την μοιραία για την Λούσι πτώση της από το δέντρο. Credit: (University of Texas/John Kappelman
Newsroom ΔΟΛ