Έναν ρομποτικό βοηθό για το σπίτι, ικανό μάλιστα να πλένει και τα πιάτα, παρουσίασε μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο η αμερικανική εταιρεία ρομποτικής Boston Dynamics.

To τετράποδο SpotMini, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε σκύλο, καμηλοπάρδαλη και δεινόσαυρο, διαθέτει έναν μακρύ βραχίονα για κεφάλι με τη βοήθεια του οποίου μπορεί να εκτελεί διάφορες δουλειές μέσα στο σπίτι.

Spot Mini εν δράσει

Στο βίντεο της εταιρείας, το SpotMini – η νεότερη και μικρότερη εκδοχή του ρομπότ Spot – κυκλοφορεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και συγκεκριμένα σε έναν χώρο που έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να παραπέμπει σε σπίτι. Μπαίνει στην κουζίνα, πλησιάζει τον νεροχύτη, πιάνει ένα ποτήρι και το τοποθετεί στο πλυντήριο πιάτων ετοιμάζοντας την πλύση.

«Το SpotMini αποτελεί ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο ρομπότ, με διάρκεια ζωής 90 λεπτών ανά φόρτιση, ανάλογα βέβαια με τις δουλειές που θα κληθεί να εκτελέσει» αναφέρει η Boston Dynamics.

Στην πορεία του βίντεο, το SpotMini που θα μπορούσε να αποτελεί το μεγαλόσωμο ρομποτικό κατοικίδιο μιας οικογένειας, ανεβαίνει με ευκολία τις σκάλες και φτάνει στον επάνω όροφο.

Σε άλλο σημείο, εμφανίζεται να προσφέρει στην κάτοχό του ένα κουτάκι αναψυκτικού και στην συνέχεια να παίζει μαζί του τραβώντας το πίσω.

Η εταιρεία παρουσιάζει ακόμα την περίπτωση όπου το ρομπότ περνάει πάνω από μερικές πεταμένες μπανανόφλουδες στον διάδρομο με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο πάτωμα.

«Ακριβώς επειδή δεν διαθέτει υδραυλικά μέρη, το SpotMini αποτελεί ένα από τα πλέον αθόρυβα ρομπότ που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται στους ηλεκτρικούς του κινητήρες. Είναι εξοπλισμένο ακόμα με πολλούς υπερευαίσθητους αισθητήρες σε όλο του το σώμα όπως και στα πόδια του, ενώ διαθέτει και κάμερες βάθους οι οποίες του επιτρέπουν να έχει αντίληψη του περιβάλλοντός του. Το SpotMini εκτελεί κάποιες δραστηριότητες αυτόνομα ωστόσο δέχεται και την ανθρώπινη επίβλεψη μέσω τηλεχειρισμού» εξηγεί η εταιρεία.

H Boston Dynamics είχε αγοραστεί από την Google το 2013 και είχε περάσει κάτω από την «ομπρέλα» της Alphabet Inc. ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει και πάλι πωλητήριο.