Μια πρωτοποριακή γενιά hoverboard για… φυτά δημιούργησε σουηδική εταιρεία. Το LYFE αποτελεί ένα «πολύπλευρο» γλαστράκι το οποίο με τη βοήθεια μαγνητικής αιώρησης «πετάει» πάνω από μια βάση οξιάς. «Φτιαγμένο στη Σουηδία από μια ομάδα ταλαντούχων σχεδιαστών, το LYFE εκπέμπει σκανδιναβική κομψότητα και μινιμαλισμό, αντανακλώντας το φως στον χώρο κατά την αιώρησή του, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα» αναφέρει η ομώνυμη εταιρεία μέσα από την επίσημη καμπάνια της στο Kickstarter.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μαγνητικά πεδία επιταχύνουν την ωρίμαση κάποιων φρούτων και την ανάπτυξη φυτών. Κατασκευασμένο από πυρίτιο, το γλαστράκι «θρέφει το φυτό πραγματοποιώντας περιστροφή 360 μοιρών στο ηλιακό φως, 365 ημέρες τον χρόνο».
Τέλος, με στόχο την αποτροπή του υπερβολικού ποτίσματος οι σχεδιαστές προσέθεσαν στο εσωτερικό της αιωρούμενης γλάστρας ένα «ρεζερβουάρ» για τη συγκέντρωση της επιπλέον υγρασίας.
Η ιδέα των ιπτάμενων φυτών φαίνεται πως χαράσσει νέα τάση. Πριν από μερικούς μήνες και η ιαπωνική εταιρεία Ηoshinchu είχε παρουσιάσει τα Air Bonsai: ιπτάμενα δενδρύλλια μπονζάι τα οποία αιωρούνταν πάνω από μια «ενεργειακή» μαγνητική βάση.
Υπερυπολογιστές με λέιζερ!
Μικροσκοπικά λέιζερ σε μικροεπεξεργαστές προσέθεσε ομάδα ερευνητών, ενισχύοντας έτσι την ισχύ τους και περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας που απαιτούσε η λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Χονγκ Κόνγκ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, τα Αμερικανικά Εργαστήρια Sandia και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δημιούργησαν λέιζερ από σύνθετους ημιαγωγούς, ικανούς να εκπέμπουν φως και μάλιστα πολύ πιο αποδοτικούς από τα υπάρχοντα «φωτονικά» μικροτσίπ.
Μια τέτοια καινοτομία, αναφέρουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο είδος αστραπιαίων και λιγότερο ενεργοβόρων μικροεπεξεργαστών. «Η προσθήκη λέιζερ στους μικροεπεξεργαστές ενισχύει τις δυνατότητές τους και τους επιτρέπει να «τρέχουν» με πολύ λιγότερη ενέργεια. Κάτι τέτοιο αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την ενσωμάτωση φωτονικών και ηλεκτρονικών τμημάτων στην πλαφόρμα πυριτίου» εξηγούν οι επιστήμονες.
Ακουστικά για βιονική ακοή

Ενα ζευγάρι «ψείρες» ικανές να προσφέρουν προστασία από δυνατούς θορύβους στα αφτιά των στρατιωτών, χαρίζοντάς τους παράλληλα βιονική ακοή, θα μπορούσε σύντομα να ενσωματωθεί σε δημοφιλή προϊόντα, όπως π.χ. τα ακουστικά των smartphones.

Τα ακουστικά Tactical Communication and Protective System, γνωστά και ως TCAPS, αναπτύχθηκαν το 2007 για στρατιωτική χρήση, καθώς πολλοί ήταν οι στρατιώτες που έχαναν την ακοή τους κατά την εκπαίδευσή τους ή στο πλαίσιο των αποστολών τους.
Οι «βιονικές» ψείρες τοποθετούνται στο αφτί για 15-20 δευτερόλεπτα, όπου και διαστέλλονται προκειμένου να γεμίσουν την κοιλότητά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα καινοτόμα ακουστικά έχουν διάρκεια ζωής από μία εβδομάδα ως έναν μήνα, ανάλογα με το πόσο καθαρά είναι τα αφτιά του χρήστη κατά την τοποθέτησή τους. Τα TCAPS «κόβουν» τον θόρυβο στα 85 ντεσιμπέλ, γεγονός που επιτρέπει στους στρατιώτες να επικοινωνούν ακόμη και όταν βρίσκονται εν μέσω πυρών ισχύος άνω των 150 ντεσιμπέλ.
Η εμπορευματοποίηση των θαυματουργών ακουστικών θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει όσους δουλεύουν σε θορυβώδεις χώρους εργασίας, όπως π.χ. οικοδομές, εργοστάσια κ.ά.
Και σιδερώνει και διπλώνει!
Ονομάζεται FoldiMate και αποτελεί τον καλύτερο φίλο της νοικοκυράς –και του νοικοκύρη -, καθώς αναλαμβάνει το σιδέρωμα και το δίπλωμα των ρούχων. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μεγάλο «πύργο» ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συσκευή η οποία ρουφάει στο εσωτερικό της τα φρεσκοπλυμένα και στεγνά ρούχα, τα περνάει με ατμό και στη συνέχεια τα διπλώνει, βγάζοντάς τα στο τέλος διπλωμένα και κολλαριστά. Η περιποίηση του κάθε ρούχου δεν χρειάζεται πάνω από 10 δευτερόλεπτα και η κάθε «φουρνιά» αποτελείται από 20 κομμάτια, ενώ κάποια από αυτά χρειάζονται και ανθρώπινο χέρι, όπως π.χ. εσώρουχα, πετσέτες κ.ά.
Για όσους έσπευσαν να χαρούν, το FoldiMate έρχεται στην τσιμπημένη τιμή των 850 δολαρίων –που μεταφράζεται σε περίπου 750 ευρώ, όσο δηλαδή και ένας υπολογιστής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ