Ιστορική χαρακτηρίζει η Greenpeace τη δέσμευση μεγάλων εταιρειών, όπως η McDonald’s και η Marks and Spencer, ότι δεν θα πωλούν μπακαλιάρο που ψαρεύτηκε σε παρθένες περιοχές της Αρκτικής.

«Πρόκειται για ιστορική συμφωνία που φέρνει κοντά τους μεγάλους παίκτες της αλιείας μπακαλιάρου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φρίντα Μπένγκτσον, ειδικός της Greenpeace.

Η συμφωνία, για την οποία μεσολάβησε η περιβαλλοντική οργάνωση, παγώνει την αλιεία με τράτες στη Θάλασσα του Μπάρεντς και τη Νορβηγική Θάλασσα, δύο περιοχές που προσελκύουν ενδιαφέρον για εκμετάλλευση καθώς οι πάγοι λιώνουν.

«Ελλείψει αποτελεσματικής νομικής προστασίας στα παγωμένα νερά της βόρειας Θάλασσας του Μπάρεντς, πρόκειται για μια κίνηση της βιομηχανίας θαλασσινών που δεν έχει προηγούμενο» επισήμανε η Μπένγκτστον.

Βέτο στη λαθραλιεία

Εκτός από τον γίγαντα των ταχυφαγείων McDonald’s, τη συμφωνία υπέγραψαν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ Tesco και Saintsbury’s, καθώς και οι μεγαλύτεροι αλιευτικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι οι αλιείς που επεκτείνονται σε παρθένα νερά της Αρκτικής δεν θα μπορούν να πουλήσουν την ψαριά σε μεγάλες αλυσίδες χονδρικής ή λιανικής.

Σύμφωνα με τη Greenpeace, τουλάχιστον 189 τράτες έχουν άδεια αλιείας στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, ανάμεσα στις θάλασσες του Μπάρεντς και της Νορβηγίας, με την ψαριά να φτάνει τους 800.000 τόνους μπακαλιάρου το χρόνο.
Newsroom ΔΟΛ